Κακοκαιρία «Avgi»: Κλείνει η Αθηνών-Λαμίας για βαρέα οχήματα, ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν – Σαρωτικοί έλεγχοι για αλυσίδες

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία «Avgi». Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υποχρεωτική είναι από απόψε η κατοχή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Αττική, ενώ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από Μάλγαρα – Αθηνά από τις 8 το βράδυ έως το πρωί της Τετάρτης.

Τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία και σε 8 Δήμους της Αττικής θα μείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά.

Προληπτικά μέτρα για τη κακοκαιρία – Κλειστά σχολεία

Συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία έγινε εκτίμηση του κινδύνου για την εξελισσόμενη κακοκαιρία.

Αποφασίστηκε:

*Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρεών οχημάτων από τις 20:00 μμ της Δευτέρας έως τις 10:00 πμ της Τετάρτης στην Εθνική Οδό από Μάλγαρα μέχρι Αθήνα.

*Τηλεεκπαίδευση & Τηλεεργασία σε Εύβοια, Βοιωτία και στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης και Μαραθώνος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, «σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον οδικό άξονα Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας

Με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, από 20.00 σήμερα (29/01/2024) έως 10.00 ώρα της Τετάρτης (31/01/2024) απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 18:00 ώρα σήμερα 29-1-2024 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

  • Από τη χ/θ 18,000 έως τη χ/θ 20,000, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.
  • Από τη χ/θ 57,000 έως τη χ/θ 55,500, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 22.00 ώρα σήμερα 29-1-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Κικίλιας: Προσοχή και αποφυγή μετακινήσεων

«Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η σύσκεψη με την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, παρουσία της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος και αποφασίστηκε καταρχάς η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχήματων από σήμερα το βράδυ στις 8 μέχρι την Τετάρτη  στις 10 το πρωί στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Φυσικά αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Επίσης βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και με το Υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση. Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για αυτές τις περιφερειακές ενότητες, καθώς και στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης σε ό,τι έχει να κάνει με την Περιφέρεια Αττικής για αύριο Τρίτη. Όσα στοιχεία σας έδωσα αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης.

Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής- και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα  της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα περίπου των 24 ωρών με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, απ’ τη μία προφανώς θέλουμε τις βροχοπτώσεις γιατί είχε πέσει η στάθμη των υδάτων σε ταμιευτήρες και αυτό είναι θέμα άρδευσης, αγροτικής παραγωγής και φυσικά τουρισμού και  το περισσότερο νερό είναι καλοδεχούμενο. Όμως προσοχή και σύσταση ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και ειδικά σε περιοχές όπως οι νομοί  Χανίων και  Ρεθύμνης. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη, το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία. Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι’ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σαρωτικοί έλεγχοι για αλυσίδες

Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται από την ΕΛΑΣ σε ΙΧ στα βόρεια προάστια της Αττικής για αντιολισθητικές αλυσίδες, τις οποίες οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους, αλλιώς θα κληθούν να πληρώσουν 80 ευρώ πρόστιμο.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα μέτρα οδικής ασφάλειας, για τις ημέρες με χιόνι και πάγο στους δρόμους:

Στα λευκά τα Βίλια

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα Βίλια με το κρύο να είναι τσουχτερό. Το θερμόμετρο δείχνει 2 βαθμούς Κελσίου και βρίσκεται επί ποδός αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός Δήμος και περιφέρεια.

Κακοκαιρία «Avgi»: Κλείνει η Αθηνών-Λαμίας για βαρέα οχήματα, ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν – Σαρωτικοί έλεγχοι για αλυσίδες

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία και στον Άγιο Νεκτάριο επιχειρούν αυτή την στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίξουν κάποιους δρόμους, που παραμένουν κλειστοί.

Σημειώνεται πως αργά το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού και τα σχολεία την Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά, ενώ υπάρχουν τρεις θερμαινόμενοι χώροι στον δήμο για τις ευπαθείς ομάδες.

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην Ανατολική και Δυτική Αττική, με:

45 εκχιονιστικά

3 φορτηγά

2 φορτωτές

4 JCB

1 Bobcat

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα προστασίας εργαζομένων από κακοκαιρία ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Εργασίας – Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία

Αττική: Κλειστά τα σχολεία σε οκτώ Δήμους λόγω της κακοκαιρίας «Avgi»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος