Καιρός: Καταιγίδες, Μποφόρ στο Αιγαίο και συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης – Πότε αναμένεται βελτίωση

Ως και την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ενισχυμένους νοτιάδες, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης . Από το μεσημέρι του Σαββάτου είναι σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού  ενώ συστάσεις προς τους πολίτες έχει εκδώσει η Πολιτική Προστασία, καθώς είναι ήδη επιβαρυμένες από την κακοκαιρία, η δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος.

Πιο συγκεκριμένα η επιδείνωση αφορά:

  • Την περιοχή Κέρκυρας – Παξών έως και το πρωί της Κυριακής 15-02-2026
  • Την Ήπειρο έως και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 15-02-2026
  • Την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως αργά το απόγευμα
  • Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όπου στα ανατολικά τμήματα θα φτάσουν τα 9 Μποφόρ.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη ανατολική Ελλάδα και κυρίως στις νότιες και κεντρικές περιοχές της (Πελοπόννησο, Κρήτη, ανατολική Στερεά, Αττικής, Κυκλάδες και Εύβοια).

Πρόγνωση για Δευτέρα 16-02-2026

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρειοδυτικά ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και από τις βραδινές ώρες δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 Mποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στην περιοχή των Δωδεκανήσων πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες νοτιοανατολικοί 7 με 8 Mποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια στους 14 με 16 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 και στα νότια τοπικά 19 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Σχετική είδηση:Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές, ανέμους και αφρικανική σκόνη – Ποιες οι περιοχές στο «πορτοκαλί»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος