Καιρός: Επέλαση πολικού ψύχους μικρής διάρκειας – Πού δείχνει μείον 13 Κελσίου – Η εικόνα στην Πάρνηθα

Σύνοψη
  • Στην Αττική η χιονόπτωση περιορίζεται στην Πάρνηθα, ο υδράργυρος σημειώνει βουτιά που ίσως το πρωί της Τρίτης να φτάσει στο 0 ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας
  • Αναμένεται επίσης να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Σκύρος και η Εύβοια, ενώ ταυτόχρονα αναμένονται χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές, ακόμη και στην Πελοπόννησο
  • Οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν, πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (12-01-26) στα βόρεια και από τις απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές εκτός των ορεινών – ημιορεινών της Κρήτης

Η πιο κρύα μέρα, στη μικρής διάρκειας επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός χαρακτηρίζεται η Δευτέρα με το ισχυρό κύμα ψύχους και τους ισχυρούς ανέμους, να συνοδεύονται από χιονόπτωση. Στη Δυτική Μακεδονία η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ χιόνι στρώθηκε μέχρι την παραλία της Καβάλας. Στο Νυμφαίο Φλώρινας η θερμοκρασία στις 9 το πρωί, ήταν 13 βαθμοί υπό το μηδέν, όπως μετέδωσε ο Μάριος Κωνσταντινίδης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Με ανακοινώσεις τους, οι δήμοι και τα τμήματα Τροχαίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων συστήνουν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, λόγω του παγετού στα αστικά κέντρα της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης.

Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί στην Πάρνηθα αν και ντύνεται στα λευκά με το πρώτο χιόνι στην Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Δαρσινού.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Από τη Στενή Ευβοίας ο Κώστας Νούσης μεταφέρει εικόνα έντονης χιονόπτωσης από τα κεντρικά του νησιού. Λόγω των έκτακτων φαινομένων ο Δήμος Διρφύων ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά στην Αγία Σοφία, στη Στενή και στους Στρόπονες.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στη Θεσσαλονίκη κόλλησε στο μηδέν το θερμόμετρο, ενώ χιόνισε περιφερειακά της πόλης και στη Χαλκιδική.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Αναμένεται, επίσης, να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Σκύρος, ενώ ταυτόχρονα αναμένονται χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές, ακόμη και στην Πελοπόννησο, στα ημιορεινά της Κρήτης, ίσως και στα ημιορεινά των Κυκλάδων.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη, οι ποσότητες χιονιού που θα πέσουν δεν θα είναι μεγάλες, ενώ το φαινόμενο γενικά θα έχει μικρή διάρκεια.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στα «λευκά» έχει ντυθεί ο Νομός Σερρών με την επέλαση του χιονιά να ξεκινά, νωρίς το πρωί από τον Λαϊλιά και να επεκτείνεται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Στη Σαμαρίνα Γρεβενών έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Καιρός: Επέλαση πολικού ψύχους μικρής διάρκειας   – Πού δείχνει μείον 13 Κελσίου – Η εικόνα στην Πάρνηθα

ΕΜΥ: Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από το μεσημέρι της Κυριακής ισχύει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, που επισημαίνει ότι παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια, θα σημειώνεται τις πρωινές και βραδινές κυρίως ώρες.

Καιρός: Επέλαση πολικού ψύχους μικρής διάρκειας   – Πού δείχνει μείον 13 Κελσίου – Η εικόνα στην Πάρνηθα
Καιρός: Επέλαση πολικού ψύχους μικρής διάρκειας   – Πού δείχνει μείον 13 Κελσίου – Η εικόνα στην Πάρνηθα

Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν κατά τόπους έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (12-01-26).

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • Στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας.
  • Από τη νύχτα σε πεδινές περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Χαλκιδικής, τα ανατολικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σποράδες).
  • Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας (κυρίως στα ανατολικά τμήματά της) και τα ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν, πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (12-01-26) στα βόρεια και από τις απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές εκτός των ορεινών – ημιορεινών της Κρήτης όπου θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Τρίτης (13-01-26).

Πότε αναμένεται βελτίωση

Την Τετάρτη η άνοδος της θερμοκρασίας θα σημάνει, με 13 βαθμούς Κελσίου, τις Αλκυονίδες, είπε ο μετεωρολόγος του meteomarine.gr Νίκος Μαζαράκης, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή Newsroom με τον Γιώργο Σιαδήμα. Ωστόσο νέα αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, αναμένεται από την Παρασκευή.

Για την εξέλιξη του πολιτικού ψύχους, ο μετεωρολόγος επισημαίνει τη διαφορά μεταξύ νότου και βορρά καθώς στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται ολικός παγετός, ενώ βελτίωση έπεται για τις νησιωτικές περιοχές, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Αττική.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

 Έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων πολιτών

Ανοιχτή είναι από το βράδυ της Κυριακής η Λέσχη Φιλίας του Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334) ως θερμαινόμενος χώρος, παρέχοντας διαμονή, σίτιση και βασικές υπηρεσίες φροντίδας.

Οι ομάδες Street Work του δήμου θα επιχειρούν όλο το 24ωρο στους δρόμους της πόλης, μοιράζοντας ζεστά ροφήματα, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και κουβέρτες. Παράλληλα, θα παρέχεται ενημέρωση και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη να μετακινηθούν στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Επί 24ώρου βάσεως θα λειτουργήσει το τηλεφωνικό κέντρο 2105246515/6 (εσωτ. 0), ενώ οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για αιτήματα σχετικά με τις ανάγκες άστεγου πληθυσμού και στο e-mail kyadastreetwork@athens.gr.

Διβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος