Κ. Ζαχαριάδης στο Πρώτο για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60: Ανοιχτοί να συζητήσουμε όλα τα μέτρα, εάν φύγει το πρόστιμο των 100 ευρώ (audio)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας, εάν «έφευγε» το πρόστιμο των 100 ευρώ από την κυβερνητική απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Εδώ υπάρχει πρόστιμο και αυτό είναι μια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και παραίτησής της από την προσπάθεια να πείσει όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Σε καμία χώρα δεν είπαν ότι όποιος δεν εμβολιαστεί από 60 και πάνω – που όλοι πρέπει να εμβολιαστούν – θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ. Τι σημαίνει 100 ευρώ για μένα που είμαι βουλευτής και παίρνω 4.500 με 5.000 ευρώ το μήνα και τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο στην ΕΡΤ που παίρνει 800 με 1.500 ευρώ το μήνα; Τι σημαίνει για έναν συνταξιούχο και για έναν εφοπλιστή;», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, θα πρέπει να συζητήσουμε και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. «Τι κάνει καλύτερα η κυβέρνηση εκεί που δεν το κάνουμε εδώ; Εκεί πάνε πόρτα-πόρτα, συζητάνε με τους ανθρώπους, υπάρχει προσωπικός οικογενειακό γιατρός και κάνουν καμπάνιες εκστρατείας», τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της πολιτικής συναίνεσης που υπήρχε στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, αντέτεινε ότι «κι εδώ είμασταν όλα τα κόμματα μαζί. Επειδή έβγαινε ο κ. Μητσοτάκης και μας έλεγε σαμποτέρ;».

Αναφορικά με τη στάση του Παύλου Πολάκη, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «κάθε φορά που θα μου λένε μια φορά “Πολάκης”, θα απαντάω 5 φορές “Σκέρτσος”. Δεν γίνεται αυτή η κατάσταση, δια “πάσαν νόσον” σε αυτή τη χώρα φταίει ο Πολάκης. Εντάξει, σε ορισμένα ζητήματα μπορεί να έχει υπερβολικό τρόπο έκφρασης, αλλά για το γεγονός ότι είμαστε στο 62% του εμβολιασμού, ενώ οι Πορτογάλοι στο 87% έχοντας μάλιστα εμβολιάσει το 99,2% των ανθρώπων που συζητάμε εδώ με ποινή 100 ευρώ, πάλι  ο Πολάκης φταίει; Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «απέτυχε να πείσει την κοινωνία», καθώς «έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα, έχουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό που μας έλεγε ότι δεν είναι η λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα», ενώ λίγες ημέρες αργότερα προχώρησε σε αυτή την κατεύθυνση, «χωρίς καμία συζήτηση με την επιστημονική κοινότητα και τον πολιτικό κόσμο της χώρας».

Υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε αυτό που προτείνουν Αθηνά Λινού και ο Ηλίας Μόσιαλος, και αυτό που είναι η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Επιτροπής Βιοηθικής, για τη θέσπιση κινήτρων θετικού περιεχομένου, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες. «Τώρα δεν πάνε να πειστούν οι πολίτες. Τώρα τους επιβάλλεται. Το ερώτημα που τίθεται είναι η διαδικασία της επιβολής θα βοηθήσει τον διακηρυκτικό σκοπό τον οποίο έρχεται να υπηρετήσει, ή θα δημιουργήσει άλλα αποτελέσματα;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, η παροχή οικονομικών κινήτρων στους νέους το περασμένο καλοκαίρι απέτυχε, όπως «δείχνουν τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους», σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε, δε, ότι η υποχρεωτικότητα δεν βοήθησε ούτε στην κατηγορία των υγειονομικών, από την στιγμή που 7.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή. «Κακώς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν έφτασε εκεί που θα έπρεπε», σημείωσε. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει το ποινολόγιο για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται, θεωρώντας ότι είναι τιμωρητικό. «Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κλιμακούμενο ποινολόγιο. Αν πιάσουν ένα  δημόσιο υπάλληλο να κλέβει, μέχρι να γίνει η δίκη τον πάνε στο 50% του μισθού, τον γιατρό που κακώς δεν έχει εμβολιαστεί και είναι απαράδεκτο τον πάνε στο μηδέν», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος