Την αύξηση των κρουσμάτων, τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων, αλλά και την έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον ΕΟΦ συζήτησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, το φάρμακο με θεαματικά αποτελέσματα που χορηγήθηκε στον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Τραμπ και σε ένα μήνα θα είναι ακόμη και στα ελληνικά φαρμακεία.
«Ξέραμε μέχρι τώρα ότι η ρεμβεσιβίρη χορηγείται από τους Έλληνες γιατρούς στους ασθενείς. Η βελτίωση όμως που κάνει είναι ότι αντί να μείνει κάποιος 15 ημέρες, μένει 9 ημέρες σε ΜΕΘ. Αλλά η ρεμβεσιβίρη – που χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας – μειώνει και τη θνησιμότητα σε ποσοστό 30%», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Ένα τρίτο στοιχείο που ανακάλυψαν γιατροί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ότι μέχρι τώρα ξέραμε ότι όποιος νοσήσει βαριά θα έχει αντισώματα δύο με τρεις μήνες. Απέδειξαν ότι τα αντισώματα διαρκούν οκτώ μήνες, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει εντελώς η πρακτική με την οποία αντιμετωπίζει κάποιος την ασθένεια. «Όλα αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι έχουμε επιπλέον όπλα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και στην θεραπεία της ασθένειας covid», προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, μέχρι στιγμής ξέραμε ότι η βρετανική παραλλαγή έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα άλλα στελέχη, γιατί από τις 17 μεταλλάξεις που φέρει, μία από αυτές προσφέρει στον ιό μεγαλύτερη συγγένεια να συνδέεται με τα κύτταρά μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα δεύτερο στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό και διαπιστώθηκε μόλις πριν από δυο-τρεις μέρες, είναι ότι εάν κάποιος μολυνθεί με ένα συμβατικό στέλεχος αντιμετωπίζεται ο ιός από τον οργανισμό μας σε οκτώ ημέρες, ενώ το βρετανικό στέλεχος θέλει 13 ημέρες.
«Για τη θνητότητα υπάρχουν δύο απόψεις: ότι το στέλεχος είναι πραγματικά πιο θανατογόνο, ενώ η άλλη άποψη λέει ότι είναι πιο μεταδοτικό, εισάγονται περισσότεροι στα νοσοκομεία και τελικά έχουμε περισσότερους θανάτους. Ανεξάρτητα από το ποιες από αυτές τις δύο απόψεις είναι πιο σωστή, αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι είναι κατά 30% πιο θανατογόνο», είπε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο.
«Εκείνο το οποίο θα έλεγα και λένε οι Εγγλέζοι στην εργασία τους, είναι ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν επαρκούν… Αυτό που λέω εγώ είναι αποφυγή έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, πολυσύχναστων ανοιχτών και κλειστών χώρων. Και ο εμβολιασμός θα πρέπει να επιταχυνθεί», τόνισε ο καθηγητής.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος