Κ. Τούτουζας: Πώς ξεχωρίζουμε τις επιπλοκές των εμβολίων από τις καρδιακές επιπλοκές

Αδιαθεσία, πυρετός, πονοκέφαλος, είναι συνήθεις απλές παρενέργειες, που αρκετός κόσμος παρουσιάζει μετά τον εμβολιασμό. Για το πώς θα ξεχωρίσουμε πότε πρόκειται για μία μυοκαρδίτιδα ή μία περικαρδίτιδα, ο καθηγητής Καρδιολογίας, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, απαντά:

  • Κυρίως εμφανίζονται στο δεύτερο εμβόλιο, ενώ οι απλές παρενέργειες εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο.
  • κυρίως είναι σε νέους και κρατάνε περισσότερο από τις απλές παρενέργειες του εμβολίου
  • Περίπου μία εβδομάδα είναι η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών.

«Μπορεί να είναι κάποιος πόνος στο στήθος σταθερός, δηλαδή πόνος που δεν αλλάζει με το περπάτημα ή την ένταση της κίνησης (ειδικά για μυοκαρδίτιδα, γιατί στην περικαρδίτιδα μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή της θέσης).

Μετά από αυτά κάποιος μπορεί να πάει στον καρδιολόγο να κάνει ένα καρδιογράφημα, όπου η μυοκαρδίτιδα θα φανεί αμέσως, αλλά και ένα υπερηχογράφημα, όπου εκεί μαζί και με τις εξετάσεις αίματος φαίνεται η περικαρδίτιδα. Συνήθως κάνουμε και μαγνητική, κυρίως για τη μυοκαρδίτιδα».

Να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις καρδιακές επιπλοκές (περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες) που καταγράφονται, κυρίως από τα mRNA εμβόλια, τονίζει ο καθηγητής διευκρινίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 με 16 περιστατικά ανά εκατομμύριο, και στην πλειονότητα διαχειρίσιμες.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί, είναι ότι 3 στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 ετών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, και η πλειονότητα των περιστατικών, εξελίσσεται πάρα πολύ ήπια.

Ο καθηγητής εξηγεί επίσης την διαφορά μεταξύ μυοκαρδίτιδας που είναι φλεγμονή της ίδιας της καρδιάς, με την περικαρδίτιδα που είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από την καρδιά, (στο περικάρδιο που την περιβάλλει) και προσθέτει ότι υπάρχουν διαφορές καμία φορά όσον αφορά τα συμπτώματα και την εξέλιξη.

«Αυτό που φοβόμαστε, κυρίως στην μυοκαρδίτιδα είναι να μην αφήσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν συντείνουν προς κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μόνο δύο περιστατικά στο Ισραήλ που ακόμη διερευνώνται» είπε ο καθηγητής μιλώντας στο Πρακτορείο Fm.

Στην Ελλάδα μέχρι τέλος Μαΐου παρουσιάστηκαν γύρω στα 25 περιστατικά, κυρίως μετά από εμβολιασμούς από Pfizer και Moderna, πιο σπάνια από AstraZeneca, και μέχρι τώρα κανένα της Johnson, και μετά από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων.

«Στην Ευρώπη από το AstraZeneca έχουν παρατηρηθεί γύρω στα 30-40 περιστατικά», ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

Στην Ευρώπη συνολικά είναι γύρω στα 250-300 περιστατικά. Και άλλα τόσα περίπου έχουν αναφερθεί στην Αμερική, από τα mRNA εμβόλια, λέει ο κ. Τούτουζας.

Πολύ λιγότερα περιστατικά με τα κλασσικά εμβόλια απαντά ο κ. Τούτουζας, τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα, αφού κάποιος που έχει ήδη νοσήσει, μπορεί να αναπτύξει μυοκαρδίτιδα και σπάνια περικαρδίτιδα και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η αλήθεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος