Κ. Σακελλαροπούλου στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ: Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν την αλήθεια χωρίς περιορισμούς

Για τον σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων κατά την περίοδο της πανδημίας μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι».

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν την αλήθεια χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς αλλά και χωρίς προκαταλήψεις για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους, που δεν είναι άλλο από την αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών». «Όταν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και απαξιώνονται, το πολίτευμά μας υπολειτουργεί», πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι σε χώρες που γεωγραφικά δεν απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή γειτονιά μας οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι εκφοβισμών, απειλών, επιθέσεων, χάνουν την ελευθερία τους ή ακόμα και τη ζωή τους.

Για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, επεσήμανε πως έγινε ακόμα πιο αισθητή η ανάγκη για ελεύθερη και αξιόπιστη ενημέρωση, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι που αξιοποιούν τις επιστημονικές πληροφορίες, που διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, που αποκαλύπτουν ψευδείς θεωρίες, που δεν υποκύπτουν στην εντυπωσιοθηρία, μας βοηθούν να προσανατολιστούμε σε ένα ρευστό, μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον και προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Θ. Λιβάνιος: Παγκόσμιο φαινόμενο τα fake news

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα fake news, που -όπως είπε- είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο πάντα υπήρχαν αλλά τώρα διαδίδονται με απίστευτες ταχύτητες και μεθόδους. «Η Ευρώπη πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζει το νομικό οπλοστάσιό της, πρέπει να κινείται στα ίδια χνάρια με τις εξελίξεις, να εναρμονίζεται όπως έγινε τον Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πλατφόρμες που μοιράζουν εικόνα», σημείωσε για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από τον καταιγισμό των μηνυμάτων που δέχονται στην οθόνη του υπολογιστή τους, την προστασία απέναντι στον βίαιο λόγο, το μίσος και τις διακρίσεις.

Όσον αφορά την ευθύνη του δημοσιογράφου και του μέσου, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας, που όταν εφαρμόζονται είναι επαρκείς και τόνισε πως δεν είναι κανένας καταλληλότερος για τον ορισμό του πλαισίου λειτουργίας του Τύπου από τον ίδιο τον Τύπο.

Σχετικά με τον ρόλο των δημόσιων μέσων ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό επεσήμανε ότι η ακρίβεια της πληροφορίας είναι ευθύνη και καθήκον για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως η ΕΡΤ οφείλει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες όπου και να βρίσκονται, προσφέροντάς τους πλουραλιστική ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία. «Αυτή είναι η κοινωνική αποστολή της, να παρέχει περιεχόμενο για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε.

«Είναι χρέος όχι μόνο της πολιτικής εξουσίας αλλά των δημοσιογράφων να συνεχίσουν να αποδεικνύουν καθημερινά ότι στην Ελλάδα των δεκάδων πανελλαδικών και εκατοντάδων περιφερειακών μέσων και χιλιάδων ιστοσελίδων, η απόλυτη ελευθερία του Τύπου δεν είναι απλά δεδομένη αλλά συνυφασμένη με την πολιτική κουλτούρα μας. Η υιοθέτηση αστήρικτων και ανυπόστατων καταγγελιών, χωρίς να έχουν περάσει τη βάσανο της απόδειξης, θα ήταν απλώς κωμική αν δεν ήταν συκοφαντική για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Λιβάνιος.

Μ. Αντωνιάδου: θα αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη διαφύλαξη της δεοντολογίας

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, μίλησε για τη διαρκή δίνη μέσα στην οποία ζουν οι δημοσιογράφοι της Αθήνας από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, λόγω του κλεισίματος ή αλλαγής ιδιοκτησίας ιστορικών μέσων και της απώλειας θέσεων εργασίας που υπέστησαν εκατοντάδες δημοσιογράφοι.

Η κ. Αντωνιάδου σημείωσε ότι η δίνη κινδύνευσε να συνθλίψει το σύνολο του κλάδου και αναφέρθηκε και στην αμφισβήτηση των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ, κάτι που καταγράφεται σε υψηλά ποσοστά. Επίσης, είπε ότι στο εξής θα αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη διαφύλαξη της δεοντολογίας.

Ν. Ηλιόπουλος: Τραγικό συμβάν για τον Τύπο η δολοφονία Καραϊβάζ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον χαιρετισμό του, μίλησε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την οποία χαρακτήρισε «τραγικό συμβάν για τον Τύπο» και τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η οικονομική κρίση άλλαξε για πάντα τα ΜΜΕ και από ό,τι φαίνεται ακόμα βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της Οργάνωσης Χωρίς Σύνορα, που δείχνει -όπως είπε- τη διολίσθηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ελευθερίας του Τύπου παρά το γεγονός ότι από το 2018 η χώρα μας βγήκε και επίσημα από την οικονομική επιτήρηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια και επεσήμανε ότι η προσήλωση στη δεοντολογία έχει εξελιχθεί από αυτονόητο καθήκον των δημοσιογράφων σε ζήτημα δημοκρατίας και σε ελάχιστο αμυντικό τείχος για τη διατήρηση της αξιοπιστίας τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, υπογράμμισε πως υπάρχει μονομέρεια σε μία σειρά κεντρικών ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία για τις εμφανίσεις στελεχών των κομμάτων σε τηλεοπτικές εκπομπές είναι εκκωφαντικά.

Ο κ. Χρηστίδης είπε, ακόμη, ότι η προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να δίνεται φωνή σε όλους τους πολίτες, να εκφραστούν όλες οι απόψεις στον δημόσιο διάλογο, ήταν, είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα για το κόμμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μίλησε για έλεγχο της ενημέρωσης από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για συγκέντρωση της πληροφόρησης σε ακόμα λιγότερα χέρια και για ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που -όπως υποστήριξε- είναι φαινόμενα που πλήττουν το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση. Καταλήγοντας, ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι το ΚΚΕ δίνει καθημερινά τη μάχη για να υπάρχουν χαραμάδες ενημέρωσης στο σημερινό καταθλιπτικό τοπίο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Λύσης, Ευάγγελος Φανίδης, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και είπε ότι γίνεται τεχνητή επιβολή λογοκρισίας λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Επίσης, σημείωσε πως τα περιστατικά λογοκρισίας δεν είναι πλέον μεμονωμένα και τόνισε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να θωρακίζεται απέναντι στην πολιτεία και τον εργοδότη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας γόνιμος, εποικοδομητικός διάλογος για την επόμενη ημέρα στα ΜΜΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για πλουραλισμό και πολυφωνία στην ενημέρωση και κατέληξε: «Πρέπει να συμβάλλουν όλοι στην ανατροπή αυτή της εικόνας που βλέπουμε καθημερινά».

Η ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του ertnews.gr, της ιστοσελίδας της ΕΣΗΕΑ αλλά και του καναλιού της στο Youtube «ΕΣΗΕΑ – JUADN», αλλά και να συμμετάσχετε χρησιμοποιώντας τον αναγκαίο κωδικό πρόσβασης που διατίθεται από την ΕΣΗΕΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος