Κ. Γουργουλιάνης: Αισιόδοξα τα μηνύματα από την πανδημία – Είναι λάθος να μετράμε πλέον τις μολύνσεις (video)

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” για την πανδημία και τα όσα μάθαμε αυτά τα δύο χρόνια και ιδίως ότι τα εμβόλια είναι τα μόνα αξιόπιστα, προσφέροντας μας προστασία από τον κορονοϊό.

“Αν κάναμε μία μικρή αναδρομή σε αυτά τα δύο χρόνια είναι η βεβαιότητα των εμβολίων και η αβεβαιότητα για το πόσο κρατάει η ανοσία από νόσο ή από εμβόλια” δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλία ανέφερε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας υπάρχουν εισαγωγές κυρίως ανεμβολίαστων πολιτών, άνω των 80 ετών.

“Στις νεότερες ηλικίες είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι. Αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να εμβολιάσουμε τους ανεμβολίαστους και πιθανότατα, οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι μπορούν να μπουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό είναι ένα πλάνο που βασίζεται στα δεδομένα που βλέπουμε στις νοσηλείες μας”, δήλωσε στις “Συνδέσεις”.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πληθυσμός μας έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ποσοστό ανοσίας, το οποίο δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσο κρατά. “Μάλλον τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία ενώ, δυστυχώς, η βαριά νόσος, δεν προσφέρει μεγάλη ανοσία. Έχουμε ένα πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί το 80% των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι. Ο καιρός είναι καλύτερος. Μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορεί να δώσει ο καθένας”.

Είναι λάθος να μετράμε πλέον τις μολύνσεις

O ίδιος επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τον δείκτη των μολύνσεων. Oι διασωληνώσεις μειώνονται, οι νοσηλείες μειώνονται. Έχουμε πολλά άδεια κρεβάτια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε κοινούς θαλάμους και σε ΜΕΘ. Έχουμε το πρόβλημα με τους θανάτους που είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν είναι μόνο του ιού είναι και του συστήματος υγείας. Ένα σύνθετο θέμα”.

Αναλύοντας την υψηλή θνητότητα ο κ. Γουργουλιάνης τη συνέδεσε με την οικονομική κρίση από την οποία βγήκαμε πριν από την πανδημική κρίση. “Το 2015, με επίσημες καταγραφές έφυγαν από την Ελλάδα, 15.000 γιατροί. Αυτοί δεν ξαναγύρισαν. Ανοίξαμε κρεβάτια σε ΜΕΘ χωρίς να έχουμε προσωπικό. Έχουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ από την πρωτοβάθμια φροντίδα ακόμη, όπου συχνά οι άνθρωποι ψάχνουν και δεν βρίσκουν γιατρό”.

Πώς επιδρούν οι συννοσηρότητες στους θανάτους

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι “σε αυτή την φάση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό, αν και στο υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ΕΣΥ του μέλλοντος. Ένας άλλος λόγος είναι ο τρόπος που μετράμε τους θανάτους. Έχουμε πολλές συννοσηρότητες και οι θάνατοι καταγράφονται ως covid. Aν κάναμε μία διόρθωση στο πώς καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας, θα είχαμε μία μείωση περίπου της τάξης του 20%”.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν ήταν στην Επιτροπή των Ειδικών, θα εισηγούνταν τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού για τους εμβολιασμένους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος