Κ. Αγραπιδάς: Τι αλλάζει με τη νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (video)

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας συνιστά μια καινοτομία γιατί αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες στον έλεγχο του χρόνου εργασίας», δήλωσε στην ΕΡΤ Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας.

«Είναι γνωστό ότι στην αγορά εργασίας υπάρχει η υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία. Χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα τεχνικά μέσα ώστε ο χρόνος εργασίας να φαίνεται online στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα το υπουργείο να ξέρει εκ των προτέρων το χρόνο εργασίας κάθε εργαζομένου, ποιος είναι ο αριθμός των υπερωριών. Θα έχουμε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει ότι η εργασία θα αμείβεται», ανέφερε στην εκπομπή «συνδέσεις» ο κ. Αγραπιδάς.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της νέας ψηφιακής κάρτας, την οποία θα εγκαταστήσουν από τις αρχές του έτους, σταδιακά, όλες οι επιχειρήσεις, ο κ. Αγραπιδάς ανέφερε ότι το σύστημα χρονομέτρησης που θα έχουν, θα συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου on line. Η έναρξη του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται και από mobile συσκευές (τηλέφωνο, ασύρματο).

Το σύστημα δεν θα επιτρέπει υπερβάσεις στο χρόνο εργασίας

«Το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα νομοθετικό σχέδιο επίσης για την τηλεργασία και το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση από την συσκευή από την οποία παρέχεται η εργασία.
Το ότι χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να διασφαλίσουμε την αμοιβή του εργαζόμενου είναι μια καινοτομία και διασφαλίζει συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων». Ο Γενικός Διευθυντής εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας ανέφερε, επίσης, ότι το σύστημα δεν θα επιτρέπει υπερβάσεις στα όρια εργασίας ή να κάνει ο εργαζόμενος περισσότερες υπερωρίες από όσες επιτρέπεται. Και όπως τόνισε, η προδήλωση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών είναι ευθύνη του εργοδότη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος