Ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Κάλεσμα στους ισχυρούς να ανοίξουν τα σύνορα (video)

Πέντε ώρες διήρκεσε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο όπου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρη την Υφήλιο, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι εικόνες από την κοινή επίσκεψη των τριών ανώτατων θρησκευτικών ταγών, στο κέντρο κράτησης της Μόριας, έκαναν το γύρο του κόσμου δημιουργώντας ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια πιστών και υποχρεώνοντας την παγκόσμια κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Με μια κοινή διακήρυξη οι τρεις ιεράρχες στέλνουν μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

«Θέλησα να βρεθώ δίπλα σας και να σας πω, πως δεν είστε μόνοι. Περάσατε δεινά στην αναζήτησή μιας καλύτερης ζηλωτής. Κάνατε πολλές θυσίες για τις οικογένειες σας. Ήρθαμε για να κάνουμε μια έκκληση για να βρεθεί μια λύση. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας, ελπίζοντας ο κόσμος να ανταποκριθεί με ένα αξιοπρεπή τρόπο» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Ποντίφικας τάσσεται ανοιχτά κατά της επιλογής ευρωπαϊκών χωρών, να κλείσουν τα σύνορα τους ενώ λίγο νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απηύθηναν ξεκάθαρη πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα.

«Εσείς κάτοικοι της Λέσβου αποδεικνύετε πως εδώ χτυπά η καρδιά μιας ανθρωπότητας που αρνείται να βρει καταφύγιο στην ψευδαίσθηση πως υψώνοντας φράγματα θα είναι πιο ασφαλής. Τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις και οι διαιρέσεις οδηγούν σε συγκρούσεις» τόνισε ο Ποντίφηκας.

«Θρηνήσαμε καθώς είδαμε τη σκληρότητα των αδελφών σας να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες. Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας τάφος, είναι ένας τόπος ζωής. Το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Προσευχόμαστε οι συρράξεις να τελειώσουν σύντομα. Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε και όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο που θα αντιδράσουμε στην κρίση και τις συγκρούσεις» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τόνισε ότι «σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να στηλιτεύουμε την καταπίεση του ανθρώπινου είδους. Από τούτο το νησί ελπίζω να ξεκινήσει παγκόσμια ευαισθητοποίηση ώστε η Ειρήνη και η ασφάλεια να επιστρέψει διότι μόνο όσοι δουν μάτια παιδιών θα αντιληφθούν αμέσως την χρεοκοπία της ανθρωπιάς».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός πως οι Έλληνες παρά την κρίση έδειξαν ανθρωπιά την ώρα που άλλοι λαοί, στο όνομα μάλιστα της Χριστιανικής Ευρώπης, έχτιζαν τείχη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Πάπα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του Πάπα αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος.

Οι τρεις ιεράρχες πραγματοποίησαν Δεήσεις στο λιμάνι για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου αναζητώντας μια καλύτερη ζωή ενώ ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποχώρησε για το Βατικανό επιβιβάζοντας μαζί του στο αεροπλάνο 12 πρόσφυγες οι οποίοι είχαν έρθει στη χώρα πριν τις 20 Μαρτίου και άρα ήταν εγκλωβισμένοι καθώς δεν μπορούσαν να υπαχθούν στη νέα συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος
Σχετικές ειδήσεις: Λέσβος: Hχηρά μηνύματα στην οικουμένη για ανθρωπιά και ειρήνη (VIDEO)
Ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο- Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
Αλ. Τσίπρας στο CNN: Η επίσκεψη του Πάπα αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος