Ηράκλειο: Στο Αρκαλοχώρι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης – Σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος” (βίντεο)

Στο Αρκαλοχώρι έσπευσαν άμεσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που συμμετέχουν στη σύσκεψη του συντονιστικού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ.

Ηράκλειο: Εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος (βίντεο & φωτογραφίες) – ertnews.gr

Με εντολή του κ. Στυλιανίδη, έχει τεθεί σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε συνεδρίαση -στο Αρκαλοχώρι- του Έκτακτου συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής Προστασίας, του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας, ο Χ. Στυλιανίδης δήλωσε:

«Προχωράμε βήμα – βήμα με πρώτο βήμα σήμερα, τη μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες. «Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.5000 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γ.Γρ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού, Φοίβος Θεοδώρου.

Ηράκλειο – σεισμός: Κλιμάκιο του υπ. Υποδομών στις πληγείσες περιοχές – Ζημιές στο 60% των σπιτιών – ertnews.gr

Ενίσχυση των πυροσβεστικών – διασωστικών ομάδων

Στο μεταξύ, με 30 πυροσβέστες από την 1η και την 2η ΕΜΑΚ, ενισχύονται τα σωστικά συνεργεία στην Κρήτη και συγκεκριμένα, στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για στελέχη με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό και σκύλους. Οι άνδρες των δύο κλιμακίων της ΕΜΑΚ διαθέτουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με στόχο να ενισχυθούν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους πολίτες.

Ο δήμαρχος Χανίων για τον σεισμό

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δήλωσή του σχετικά με τη μεγάλη σεισμική δόνηση που έπληξε τον Νομό Ηρακλείου και έγινε αισθητή σε όλο το νησί, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Πρώτα και κύρια θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους του Δήμου Χανίων, στην οικογένεια του άτυχου συνανθρώπου μας που έχασε τη ζωή του, με τόσο τραγικό τρόπο. Παράλληλα, εύχομαι καλή ανάρρωση στους τραυματίες και ταχεία αποκατάσταση στις φθορές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, κυρίως στην ενδοχώρα της Π.Ε. Ηρακλείου. Ο Δήμος Χανίων είναι εδώ για να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές, ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και με τους κατά τόπους δήμους για οποιαδήποτε στήριξη χρειαστούν. Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων των Χανίων, υπήρξε μία σύσταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, ώστε να αποτυπωθούν όποιες ζημιές τυχόν προκλήθηκαν από τον σεισμό στα σχολικά κτίρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως πρόβλημα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Χανίων και από αύριο η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος