Ιωάννα: «Όταν θα βγει από τη φυλακή σκοπός της θα είναι να με αποτελειώσει» – Οι διάλογοι στο δικαστήριο

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 09:00 το πρωί συνεχίζεται η δίκη της 37χρονης κατηγορούμενης στην επίθεση με βιτριόλι που εξαπέλυσε σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Πλέον, απομένουν ακόμα 5 μάρτυρες.

Λίγο πριν διακόψει το δικαστήριο για μισή ώρα, ο συνήγορος της Ιωαννας, Αποστολος Λύτρας ζήτησε το λόγο και απευθύνθηκε προς την έδρα λέγοντας: «Πληροφορήθηκα ότι η κατηγορούμενη ζήτησε το λόγο για να απευθυνθεί στο δικαστήριο σας και είπε προς το θύμα ότι γνωρίζεις το λόγο της επίθεσης. Πως είναι δυνατόν να έχει καταστρέψει μια ανθρώπινη ζωή και να λέει τέτοια πράγματα και να μην την επαναφέρετε στη θέση της. Και να μην τη ρωτήσετε τι εννοεί!».

Στην τοποθέτηση του Απόστολου Λύτρα αντέδρασε η κατηγορούμενη λέγοντας: «Σας παρακαλώ πολύ».

Στη δήλωση σχολίασε αυτό που είπε η κατηγορούμενη ότι η Ιωάννα ξέρει τον λόγο που το έκανε: «Καλό θα ήταν να σταματήσει να παίζει θέατρο και να υποτιμά την νοημοσύνη την δίκη μου της οικογένειας μου και της κοινής γνώμης. Ακόμα και σήμερα συνεχίζει να παίζει θέατρο, δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και πραγματικά πιστεύω ότι ακόμα και 5 και 10 χρόνια να μείνει στη φυλακή, όταν θα βγει ο σκοπός της θα είναι να με αποτελειώσει. Όλη η συμπεριφορά της οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα».

Νωρίτερα κατά την εξέτασή της η Ιωάννα απάντησε και για τον 40χρονο άντρα που είχε σχέση με την κατηγορούμενη.

«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ τον άντρα για τον οποίο ενδιαφερόταν η κατηγορούμενη» απάντησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου σε ερώτηση του προέδρου.

Απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για την στιγμή της επίθεσης, η Ιωάννα είπε πως η 37χρονη «ήρθε ακριβώς μπροστά μου και σημάδεψε ακριβώς το πρόσωπό μου. Ήταν τόσο κοντά που έβλεπα μόνο το πρόσωπο της. Το χέρι της δεν το είδα γιατί ήταν πολύ κοντά μου, αλλά το πέταξε όλο στο πρόσωπο μου και το υγρό μου ήρθε στα μάτια. Νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω. Μου έδωσε την εντύπωση ότι η ικανοποίησή της ήταν να πει ότι εγώ είμαι αυτή που το κάνω, να την αναγνωρίσω»

Πρ.: Είχατε αντιληφθεί κάτι;

Ιωάννα: Όχι. Δεν είχα αντιληφθεί το παραμικρό. Δεν είχα σκεφτεί ότι κάποιος μπορεί να με παρακολουθεί…

Σε ερώτηση για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η μάρτυρας απάντησε: «Από που να αρχίσω… Έχω χάσει το αυτί μου, έχω προβλήματα ακοής. Το μάτι μου έχει σωθεί αλλά δεν είναι όπως πριν. Το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου μου έχει μοσχεύματα. Έχω πρόβλημα με το λαιμό μου, δεν μπορώ να στρίψω καθόλου. Έχω πρόβλημα στα χέρια μου, στα δάχτυλα μου. Έχω προβλήματα λειτουργικά τα οποία για να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο, όχι όπως πριν, θα χρειαστούν χειρουργεία αποκατάστασης και πάρα πολλά χρόνια, με όλους τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται

Πρόεδρος: Πώς είναι η κατάσταση σας σήμερα;

Ιωάννα: Καταρχάς να σας πω ότι μου έχουν πιστοποιήσει 90% σωματική αναπηρία και 50% ψυχική αναπηρία. Αυτή τη στιγμή αφού έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, έχουν πάρει δέρμα να καλύψουν τα εγκαύματα, έχω πρόβλημα στην ακοή, έχω τραύμα χειρουργικό στον λαιμό μου, έχω τραύματα στα χέρια μου που αρκετά συχνά δεν μπορώ να ανοίξω, τα δάχτυλα μου έχουν ενώσεις λόγω των τραυμάτων, έχω προβλήματα λειτουργικά και ψυχικά, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν. Θα χρειαστούν πολλά επίπονα χειρουργεία αποκατάστασης με όλους τους κινδύνους που αυτά περιλαμβάνουν, λοιμώξεων και λοιπά».

Εισαγγελέας: Ήταν μεγάλη η ποσότητα του υγρού;

Ιωάννα: Ήταν μεγάλη σίγουρα. Όταν μου το έριξε ήταν σαν να ήταν ένα μπουκάλι με νερό. Ότι έριξε επάνω μου ήταν με μία κίνηση και ήρθε όλο πάνω μου και με έλουσε από το κεφάλι μέχρι κάτω.

Εισαγγελέας: Εισπνεύσατε ή κατάπιατε το υγρό;

Ιωάννα: Είμαι σίγουρη ότι το μύρισα και αν κάποιος μυρίσει, καταλαβαίνει ότι είναι καυστικό. Δεν ξέρω πως έγινε και δεν το εισέπνευσα. Νομίζω από καθαρή τύχη και θαύμα. Η γιατρός μου, μου εξήγησε ότι ήμουν τυχερή που δεν το κατάπια ή δεν το εισέπνευσα. Ενώ είμαι καμένη στα χείλη και στη μύτη, από θαύμα δεν άνοιξα το στόμα μου. Νομίζω ότι δεν πρόλαβα ούτε αυτό να κάνω… αν το είχα κάνει, η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη και θα είχα πεθάνει.

Εισαγγελέας: Πότε την γνωρίσατε την κατηγορουμένη;

Ιωάννα: Μετά το 2003-2004 που ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, σε κάποια γενέθλια.

Εισαγγελέας: Μέσω του μηνύματος τι σας είπε;

Ιωάννα: Με είπε «κοριτσάκι μου» και με ρώτησε γιατί ήμουν φίλη του Ν.Ο. Της είπα ότι δεν τον γνωρίζω, ότι είχα αίτημα φιλίας που το αποδέχθηκα. Μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί έχει σχέση μαζί του.

Εισαγγελέας: Πήρατε την ξαδέλφη σας να μάθετε;

Ιωάννα: Δεν με ενδιέφερε να μάθω για τον Ν.Ο. Ούτε για τη σχέση του. Μου είπε εκείνη κάτι και το έκανα.

Εισαγγελέας: Αλλά εκείνος συνέχισε…

Ιωάννα: Ναι μου έστειλε την επόμενη ημέρα. Του εξήγησα ότι τον έχω διαγράψει και έμμεσα του εξήγησα το λόγο. Κάπου σταμάτησε, αλλά επανήλθε μετά από καιρό. Δεν θυμάμαι πότε… τα νέα μηνύματα ήταν όπως τα πρώτα, γενικά και αόριστα, ένας άνθρωπος που ήθελε μια παραπάνω επαφή χωρίς να το εκφράζει όμως. Είμαι πεπεισμένη πως αν έδινα κάποιο πάτημα θα συνέχιζε. Ο ίδιος μου είπε ότι δεν έχει σχέση με την κατηγορουμένη, όταν του είπα ότι τον διέγραψα γιατί γνωρίζω την κατηγορουμένη. Μου είπε ότι δεν είχαν δεσμό […] Η κατηγορούμενη δεν μου είχε πει το αντίθετο. Στη συνέχεια με ρώτησε εκείνη αν με έχει ενοχλήσει και της είπα «όχι». Τα μηνύματα ήταν σε εγκάρδιο κλίμα. Δεν ήταν ενοχλημένη.

Η μάρτυρας είπε πως για καιρό οι γείτονές της είχαν παρατηρήσει την παρουσία μας γυναίκας που ήταν πολύ βαριά ντυμένη «που ήταν μέσα στα σκοτάδια με το φακό του κινητού μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας μου, σε τέτοιο βαθμό που το έκριναν επικίνδυνο. Την θεώρησαν ύποπτη κίνηση, σαν κάτι να παραμονεύει. Ανησύχησαν ότι ήταν κάποια οργανωμένη ομάδα που κάνει κλοπές. Όταν την προσέγγισαν να την ρωτήσουν, ήταν πολύ απότομη και θρασύς λέγοντας ότι είναι δημόσιος χώρος».

Εισαγγελέας: Δεν έπαιρνε προστατευτικά μέτρα;

Ιωάννα: Προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά δεν τα κατάφερνε. Σύμφωνα με το γείτονά μου, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές. Ερχόταν μέσα στο σκοτάδι.

Εισαγγελέας: Σήμερα μετά από τόσον καιρό επαναλαμβάνετε πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο που να αιτιολογεί την επίθεση εις βάρος σας;

Ιωάννα: Εγώ δεν βρίσκω κανένα κίνητρο γιατί δεν έχει συμβεί μεταξύ μας το παραμικρό. Δεν υπάρχει τίποτα. Η σχέση μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και το ύφος της επικοινωνίας μας φαίνεται από τις συνομιλίες μας.

Αποκαλυπτικά και όσα είπε ο πατέρας του εργοδότη της Ιωάννας, Γλεντής Παναγιώτης:

«Έχω γραφείο, είμαι πατέρας του εργοδότη της Ιωάννας. Όταν συνέβη το περιστατικό με πήρε κάποιος από το φαρμακείο και έτριξα κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Κατέβηκα στο ισόγειο είδα το ασανσέρ και είδα αρκετό οξύ κάτω το μάρμαρο έβραζε. Ο μάστορας αγανάκτησε για να το επαναφέρει. Πήγα στο φαρμακείο και είδα την Ιωάννα με τα εσώρουχα και ήταν λουσμένη στο οξύ και δίπλα ήταν μαλλιά και τα παπούτσια της είχαν λιώσει. Τη πήραμε αμέσως με ένα άλλο συνάδελφο και τη στείλαμε στο Μετροπόλιταν Είπε η φαρμακοποιός αυτός που πρέπει να κάνετε είναι να πάει αμέσως στο νοσοκομείο. Πήραμε στο Μετροπολιταν για να τη δεχτούν γρήγορα να είναι έτοιμοι. Στο δρόμο σφάδαζε στο πόνο δεν ήξερα αν θα φτάσει στο νοσοκομείο. Τη ρώτησα ποιος στο έκανε αυτό. Μια γυναίκα μου απάντησε. Μετά μάθαινα για τη πορεία της υγείας της. Όλες οι κοπέλες φοβόνταν όλες. Ευτυχώς που βρέθηκε η ένοχος. Κάνανε υπαινιγμούς ότι όποια κοπέλα ήταν μέσα στο γραφείο μπορεί να ήταν η δράστης. Που να σκεφτείς ότι ήταν κάποιος από έξω. Όλοι οι δημοσιογράφοι ήταν από κάτω για μήνες».

Εισαγγελέας: Τι ακριβώς είδατε στο πάτωμα.
Μέσα στο διάδρομο του γραφείου μου ήταν αρκετή ποσότητα και έβραζε και ήταν και ο τοίχος και το ασανσέρ.
Εισαγγελέας: έχουν υποστεί φθορές οι τοίχοι
Βέβαια αφού ο μάστορας μου είπε αγανάκτησα να το επαναφέρω, δε μπορούσε να περάσει κανείς. Ήταν τόση η ποσότητα τα μαλλιά και τα ρούχα της είχαν λιώσει. Ήταν μεγάλη ποσότητα ήταν γεμάτος ο διάδρομος και η κοπέλα λουσμένη. Όταν πηγαίναμε στο νοσοκομείο ήταν φρίκη δε μπορούσες να την ακουμπήσεις αυτή τη κοπέλα. Αυτό έζησα και αυτό καταθέτω.
Απ. Λύτρας: Κάτω στο πάτωμα έξω από το ασανσέρ τι υλικό είναι;
Μάρμαρο
Απ. Λύτρας: Μπορείτε να μου πείτε τις φθορές στο μάρμαρο ;
Το μάρμαρο και η πόρτα του ασανσέρ από σίδερο έλιωσε
Απ. Λύτρας: Είπατε πως δεν ξέρατε αν η Ιωάννα θα φτάσει στο νοσοκομείο….
Μάρτυρας: όταν μπήκα μέσα στο φαρμακείο ήταν τραγικό αυτό που είδα. Σφάδαζε δεν μπορούσε να σταθεί, έφευγαν τούφες μαλλιά. Νόμιζα ότι δεν θα φτάσει στο νοσοκομείο. Όταν έμαθα ότι ήταν βιτριόλι… Αν δεν ήταν το φαρμακείο και εμείς να τρέξουμε δεν υπήρχε περίπτωση θα πέθαινε. Θα μπορούσε να στοχεύσει πιο πολύ σε μάτια σε κεφάλι. Ήταν τόση η ποσότητα σε ελέφαντα πήγε να τη ρίξει; Δεν μπορώ στεναχωριέμαι και αυτή γονείς έχει αλλά πως μπορεί να το κάνει αυτό ένας άνθρωπος;
Απόστολος Λύτρας: Υπήρχε ίχνος παπουτσιού στο φγαρακείο
Η φαρμακοποιός μου ‘έδειξε και μου είπε αυτό ήτα ν τα παπούτσια. Από το παπούτσι είχε μείνει ένα κομματάκι σόλας. Είχαν τραβήξει με τη σκούπα τούφες μαλλιά και καμένα ρούχα.
Στο Μετροπόλιταν τρέξανε και τη πήρανε αμέσως. Είδα γιατρούς και νοσοκόμους που έκαναν το σταυρό τους στο Πρώτων Βοηθειών. Γύρισα αμέσως στο γραφείο μου και γιος μου που ήταν εργοδότης της πήγε εκείνος στο Μετροπόλιταν μετά. Ότι ήταν να κάνει θα το έκανε εκείνος μετά.

Όσα είπε και η κόρη του φαρμακοποιού, όπου έσπευσε η Ιωάννα μετά την επίθεση:

«Είμαι φοιτήτρια Νομικής ήμουν στο φαρμακείο που είχε η μητέρα μου. Ακούσαμε φωνές έξω από το φαρμακείο δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έλεγαν. Είχαμε σοκαριστεί. Φώναζε βοήθεια ότι καίγεται. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε. Φαίνονταν ότι ήταν λουσμένη με κάποιοι υγρό τα μαλλιά τα χέρια της το κεφάλι της το στέρνο της. Τα γυαλιά που φόραγε είχαν αλλάξει χώρα. Φώναζε βοήθεια. Το πρόσωπό της είχε αρχίσει να παραμορφώνεται. Η μητέρα μου της είπε να πάει να ρίξει πίσω στο φαρμακείο και να βγάλει τα ρούχα της. Έβαλε το κεφάλι της κάτω από το νεροχύτη. ¨Όταν έφυγα από το φαρμακείο πήγα στα γραφεία. Μπήκα στο ασανσέρ όταν πήγα να πιάσω τη πόρτα του μου γλίστρησε το πόμολο από το χέρι. Γύρω υπήρχε υγρό παντού το πάταγα δεν είχα καταλάβει τίποτα. Γύρισα στο φαρμακείο. Η Ιωάννα ήταν με τα εσώρουχα της φέρανε μια ρόμπα για να καλυφθεί».
Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε καλύτερη εικόνα της όταν ήρθε στο φαρμακείο;
Μάρτυρας: Ήταν σαν λουσμένη. Στην αρχή δεν είχαμε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές δεν είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει. Όταν πλησίασε το πρόσωπο της είχε αρχίσει να πρήζεται και να παραμορφώνεται. Το μάτι της είχε αρχίσει και αυτό. Τα ρούχα της σαν να είχαν κολλήσει πάνω της. Καθώς πλένονταν την είδα να βγαίνουν τούφες από τα μαλλιά της. Την έβλεπα μέσα στο νιπτήρα να πλένεται και να φεύγουν οι τούφες. Όλο αυτό κράτησε κάπου 20 λεπτά. Όταν έπιασα το πόμολο του ανελκυστήρα αισθανόμουν η παλάμη μου σα να μούδιαζε είχα αρχίσει να νιώθω μια καύση. Αισθανόμουν σαν να υπήρχε ένα ελάχιστο μούδιασμα αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Δεν παρατήρησα αλλοιώσεις στα παπούτσια μου. Έκανα βήματα πίσω και απομακρύνθηκα. Υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση υγρού μπροστά από το ασανσέρ ήταν σαν είχε λιμνάσει. Δεν είχα παρατηρήσει κάτι ύποπτο τις προηγούμενες ημέρες. Το μόνο που φάνηκε περίεργο εκείνη την ημέρα ότι μέσα σε όλη αυτή τη παράνοια ήρθε κάποιος που ζήτησε τα κλειδιά της και το κινητό τους. Δεν τον γνώριζα. Μου φάνηκε περίεργο σαν πράξη.
Πρόεδρος: Πληροφορηθήκατε ποιος είναι;
Μάρτυρας: Ήταν ψηλός με κοστούμι
Εισαγγελέας: Τα ρούχα της τι έγιναν πως ήταν
Μάρτυρας: Είχαν τρύπες και ήταν σαν καμένα. Δεν παρατήρησα αν μύριζαν.
Απόστολος Λύτρας: Τα γυαλιά ηλίου πως ήταν λιώσανε;
Μάρτυρας: Δε μπορώ να πω ότι είχαν λιώσει. Είχε παραμείνει το σχήμα του γυαλιού απλά οι δυο φακοί είχαν αλλάξει χρώμα. Υπάρχουν ακόμη τα αποτυπώματα των παπουτσιών της στο φαρμακείο. Έλιωσε το πάτωμα και έμειναν τα αποτυπώματα. Αυτό το είδαμε αφού καθαρίσαμε το χώρο. Παρατηρήσαμε ότι έμειναν τα αποτυπώματα. Είναι σαν ένα λευκό περίγραμμα.
Απόστολος Λύτρας: Είδατε το αριστερό αυτό της Ιωάννας όταν ήρθε σε εσάς
Μάρτυρας: Μόνο μαλλιά είδα και το μάτι της.
Απόστολος Λύτρας: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τη ποσότητα
Μάρτυρας: Μάλλον τουλάχιστον 1,5 λίτρο.
Η μητέρα μου πίστευε ότι αν δεν πάει άμεσα στο νοσοκομείο δεν θα γλύτωνε. Όσο έβλεπε πόσο γρήγορες ήταν οι αλλαγές στο πρόσωπό της τα μαλλιά της που πέφτανε. Δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο είχε ξεκινήσει να πρήζεται το πρόσωπο της.
Αλεξανδρής: Λέτε ότι αλλοιώνονταν το πρόσωπό της. Θέλετε να το περιγράψετε
Το πρόσωπο της ήταν υγρό, ήταν σαν να είχε ξεκινήσει να βγαίνει προς τα έξω. Είχε αρχίσει να πρήζεται και να αλλοιώνεται και το μάτι της να πέφτει προς τα κάτω και να γίνεται όλο και πιο κόκκινο. Για 15 λεπτά έριχνε νερό. Όπως πλένονταν φεύγανε τούφες, μια είχε κολλήσει μέσα στο σιφόνι.
Αλεξανδρής: Στους τοίχους τι είδατε;
Μάρτυρας: Είδα υγρό.
Αλεξανδρής: Όταν έφυγε η Ιωάννα στο χώρο που ήταν η Ιωάννα έπαθε ζημιές;
Είχε σκουριάσει ο νιπτήρες σε σημεία, οι τούφες στο σιφόνι, μείναμε τα αποτυπώματα των χεριών της πάνω στο πάγκο, παρότι πλένονταν τόση ώρα.

Η Γ’ γυναίκα, μάρτυρας, είπε στην κατάθεσή της:

«Γνωρίζω την Ιωάννα από ένα τηλεπαιχνίδι που συμμετείχαμε και οι δυο. Κάναμε παρέα όταν μετακόμισα Αθήνα και βγαίναμε. Δεν μου είχε πει τίποτα για κάτι που ενδεχομένως που την ανησυχούσε. Όλα ήταν φυσιολογικά. Έμαθα για το συμβάν μετά. Ήθελα να είμαι στο νοσοκομείο για να τη στηρίξω η Ιωάννα δε μπορούσε να μιλήσει».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος