ΙΝ.ΚΑ: Συλλογική Αγωγή για να κριθούν παράνομοι οι όροι της ρήτρας αναπροσαρμογής (video)

Στη χώρα μας υπάρχουν 5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος οικιακών λογαριασμών. Εκατοντάδες καταναλωτές ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία να στραφούν δικαστικά και να ζητήσουν ακύρωση, ως καταχρηστικές και παράνομες, των χρεώσεων που οφείλονται στη ρήτρα προσαρμογής αφενός, αλλά και στην δυνατότητα που έχουν οι πάροχοι για την μονομερούς εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων της σύμβασης στα σταθερά συμβόλαια.
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ του ΙΝ.ΚΑ, το Ινστιτούτο θα υποβάλει μία συλλογική αγωγή που θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα όπως και αντίστοιχες καταναλωτικές ενώσεις έχουν προχωρήσει σε συλλογικές αγωγές όπου διάδικοι είναι οι Ενώσεις Καταναλωτών.

Ο κ. Γεωγιάδης τόνισε ως υπέρτερη τη διαδικασία της συλλογικής διεκδίκησης έναντι της ατομικής , καθώς είναι οικονομικά σύμφορη και δεν θα έχει ευρύτερη επίπτωση. Η απόφαση που θα εκδοθεί  θα αφορά μόνο τον ίδιο.
Τα Ινστιτούτα Καταναλωτών αξιοποιώντας δυνατότητα που δίνει ο νόμος της προστασίας καταναλωτών μπορούν να ασκήσουν συλλογική αγωγή για όλα τα μέλη τους και μετά κάτι θα αλλάξει, υπογράμμισε.
Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι υφίσταται ένα ζήτημα με η δυνατότητα εκ των υστέρων τροποποίησης των όρων που προβλέπεται στον κανονισμό προμήθειας ενέργειας. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα μετά από 6 μήνες της διάρκεια της σύμβασης με μία δίμηνη απλή προειδοποίηση και ένα mail ο πάροχος να ζητήσει να τροποποιήσει μονομερώς τη σύμβαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος