Ημερίδα για τη συμπερίληψη και προστασία ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο

Κανείς δεν εγκαταλείπει τη χώρα του αν δεν αναζητάει μια καλύτερη ζωή. Είτε είναι πρόσφυγας – άτομο που διαφεύγει από καταστάσεις που απειλούν τη ζωή του, είτε μετανάστης – που δεν κινδυνεύει αλλά αποζητάει πιο ευμενείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Ωστόσο, σε αυτή τη νέα κοινωνία της χώρας υποδοχής όπου καλούνται να διαμορφώσουν τη ζωή τους, αμφότεροι βρίσκονται συνήθως σε πιο ευάλωτη θέση από ότι ο γηγενής πληθυσμός. Τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο βιώνουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε σχέση µε τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία για προστασία και προώθηση της συμπερίληψής τους στην ελληνική κοινωνία.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την προστασία και τη συμπερίληψη των μεταναστών και προσφύγων, θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και θα προάγουν την κοινωνική συνοχή. Γιατί οι κοινωνίες ευημερούν όταν λειτουργούν με αρμονία όλα τα μέλη τους.

Για αυτό,το ΚΜΟΠ διοργανώνει συζήτηση για το πώς η συμπερίληψη ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορεί να ωφελήσει όλη την κοινωνία, στο πλαίσιο εκδήλωσης την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, στις 17:30-21:00, στο Σεράφειο (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα), με θέμα «Συμπερίληψη και προστασία ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο: Η συμβολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών». Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φέρει κοντά οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και επαγγελματίες του πεδίου ώστε να αναδειχθούν δράσεις που ενισχύουν την προστασία και τη συμπερίληψη μεταναστών και προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία. Θα συμβάλει επίσης στο δημόσιο διάλογο υπέρ της ενδυνάμωσής μεταναστών και προσφύγων σε θεματικές όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, o αθλητισμός, ο πολιτισμός και οι τέχνες. Περαιτέρω θα διερευνηθούν οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που συναντούν στο δρόμο για κοινωνική συμπερίληψη. Στο ίδιο πλαίσιο, η εκδήλωση φιλοδοξεί να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία και τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτή την ολοκληρωμένη κοινωνική συμμετοχή.

Εισαγωγική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ηρακλής Μοσκώφ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι 13 οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών θα συζητήσουν σχετικά με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ειδικά τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Θα παρουσιαστούν επίσης δράσεις με στόχο την πρακτική συμπερίληψη μεταναστών και προσφύγων σε διάφορες κοινωνικές θεματικές.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, να αλληλεπιδράσει και να ενημερωθεί από εκπροσώπους οργανώσεων όπως: ActionAid Hellas, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού,  ΕΛΙΞ, Γεύσεις της Δαμασκού – Ζaatar, ΜΕΤΑδραση, Ορίζοντες, Solidarity Now, και Τhe Home Project σχετικά με τις δράσεις τους προς υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος