Ημέρα Φιλελληνισμού: Στον Άγνωστο Στρατιώτη ΠτΔ και Ν. Κεραμέως (video)

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης η σημερινή και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συνοδευόμενη από την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

“Τιμάμε τους Φιλέλληνες που ενίσχυσαν τον αγώνα του 1821 συμβάλλοντας στην ευνοϊκή του έκβαση”, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι στη μνήμη “όσων θυσιάστηκαν για τον Ελληνισμό προερχόμενοι από άλλες πατρίδες”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati Jack L. Davis, στην επιστημονική συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Cincinnati Sharon R. Stocker και στον επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) Charles Williams.

Κατά την προσφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου, υπενθύμισε ότι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και «θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, απονέμουμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους, τον Δρα Jack L. Davis, την Δρα Sharon R. Stocker και τον Δρα Charles K. Williams».

Όπως σημείωσε, οι Δρ. Stocker και ο Δρ. Davis είναι διεθνώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Σινσινάτι και φημίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. «Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα, στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του “Πολεμιστή των Γρυπών” υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με τους άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορειχάλκου.

Επίσης, στο πλαίσιο των εορτασμών του επετειακού έτους 2021, επιδόθηκε, από τον πρέσβη μας στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη, ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικα στον πρόεδρο της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League John Kittmer, ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής στον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Cambridge Paul Cartledge και ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα στον καθηγητή στο London School of Economics Kevin Featherstone.

Το απόγευμα αναμένεται να επιδοθούν, από την πρέσβη μας στην Μόσχα Κατερίνα Νασίκα, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής στον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας Mikhail Shvidkoy και ο Ταξιάρχης του Φοίνικα στον παλαιογράφο και κωδικολόγο Boris Fonkich.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος