Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ο Πρωθυπουργός με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής, η στρατηγική ανάπτυξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, τα άμεσα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε o αναπληρωτής υπουργός για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τη συνάντηση εργασίας.
«Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας», είπε προς τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη».
Ο κ. Αποστόλου έκανε ειδική αναφορά και στα προβλήματα τα οποία βρήκαν από πρόστιμα και καταλογισμούς «που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς και από καθυστερήσεις του προηγούμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, που απ’ ό,τι φαίνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ».
«Στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Η ανάγκη για μια σε βάθος παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα, πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, «ένα σχέδιο», που, όπως είπε, «θα λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία, αλλά που θα διευρύνει καθημερινά τα όριά της και που θα ανοίγει νέους δρόμους». «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως ίσως να έγινε σε προηγούμενες εποχές, πολύ πρόσφατες, να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε να τα διευρύνουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας, είπε ότι, με βάση την πραγματικότητα του ελληνικού αγροτικού κόσμου, δεν χωρούν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.
Τόνισε, μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί η αγροτική παραγωγή με την αγροτική βιομηχανία. Όπως δήλωσε, «υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η συμμετοχή του αγροτικού προϊόντος στην οικονομία είναι πολύ μικρή. Δεν μπορεί, παρά να πάει μόνο προς τα πάνω».
Το «όχημα», όπως σημείωσε, αυτών των πολιτικών δεν μπορεί, παρά να είναι οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με μια εντελώς νέα προσέγγιση, σε μια βασανισμένη και πονεμένη ιστορία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε μια νέα βάση το συνεταιριστικό κίνημα, για να μπορέσουμε πράγματι να πετύχουμε και αυτό που λέγαμε πολλές φορές, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία αυτής εδώ της κυβέρνησης σηματοδότησε, ταυτίστηκε με μια τομή για τον αγροτικό κόσμο».
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι, «χωρίς παραγωγή, δεν ξεπληρώνονται δανεικά. Τα δανεικά ξεπληρώνονται μόνο με παραγωγή».
Ο κ. Σγουρίδης χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, γεγονός που, όπως είπε, εκφράστηκε απολύτως στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
«Εγώ και ο κ. Αποστόλου δουλέψαμε σκληρά στον λίγο καιρό που είχαμε, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να δώσουμε διεξόδους στον αγροδιατροφικό τομέα. Να δώσουμε άλλο νόημα στις ομάδες παραγωγών. Να συνεργαστούμε με τους Οργανισμούς τους εποπτευόμενους, για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο, ο αγροτοδιατροφικός τομέας που πάσχει και, κατά δεύτερο λόγο, να ενισχύσουμε αυτούς που παράγουν, που είναι οι αγρότες», συμπλήρωσε ο κ. Σγουρίδης.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην πρόταση του υπουργείου προς τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται η καθιέρωση τιμολογίων πώλησης από τους αγρότες και η κατάργηση του τιμολογίου αγοράς από τους εμπόρους, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Όπως αναφέρθηκε, το πρόσθετο κέρδος θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ και από το διαφορετικό τρόπο φορολόγησης περίπου 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικό όφελος περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Α. Τσίπρας: Ολοκληρώνεται η συμφωνία με τους θεσμούς – Εργαλείο ανασυγκρότησης η αγροτική πολιτική
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος