Ηλίας Μόσιαλος: Δύο χρόνια μετά, ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία (video)

Τα βασικά συμπεράσματα και οι προοπτικές δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού ήταν το θέμα για το οποίο μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής τμήματος Πολιτικής της Υγείας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ο κ. Μόσιαλος σχολίασε ότι όλες οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία, που τις ακολούθησε μία πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας σε μία γειτονική της χώρα και τις οικονομικές διαστάσεις που επιφέρει, δημιουργούν συσσωρευτικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών.

Αναφερόμενος στον κορονοϊό, ο κ. Μόσιαλος είπε πως: «δύο χρόνια μετά, ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά και με τα νέα στελέχη στις παραλλαγές του κορονοϊού.

Να μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, έκτοτε είχαμε αρκετά στελέχη και μεταλλάξεις και τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και ως προς την Όμικρον για αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και του θανάτου.

Αν μείνουμε στην Όμικρον, γιατί εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά και στο υποστελέχη – υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Έχουμε και αποτελεσματικά φάρμακα όπως αυτό της Pfizer που μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τη θνητότητα κατά 90%.

Επίσης γίνονται δοκιμές νέων φαρμάκων με θετικά αποτελέσματα. Γίνονται προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν συνολικά τον κορονοϊό και δεν θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται».

Συνεχίζοντας είπε: «Εκεί που υστερούμε στη χώρα μας είναι ότι υπάρχουν 300.000 συμπατριωτών μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Αν είχαμε μικρότερο αριθμό θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στη χώρα μας στον αριθμό των νοσηλευθέντων και στον αριθμό των θανάτων.
Αν δεν γίνει αυτό (ο εμβολιασμός) θα έχουμε επώδυνη έξοδο από το κύμα της πανδημίας, γιατί η θνητότητα στις ηλικίες άνω των 60 είναι πολύ μεγάλη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός η θνητότητα υποχωρεί, ενώ σε αυτές που υπολείπεται, η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη χώρα μας και σε συνδυασμό με το ότι έχουμε υψηλό ποσοστό καπνιστών, υψηλά ποσοστά διαβήτη, καρδιοπαθειών, παχυσαρκίας, συνιστούν δυσμενείς παράγοντες για τη θνητότητα από τον κορονοϊό.

Θετικό είναι ότι όσοι έκαναν τις δόσεις δόσεις σε ποσοστό πάνω από 90% έκαναν και την τρίτη δόση».

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ δήλωσε πως: «Το ΕΣΥ έχει κλείσει τον κύκλο του, ήταν καλό για την εποχή του, σήμερα δεν υπάρχει συντονισμός, μεταφορά και διάχυση της τεχνογνωσίας στο σύστημα. Χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπους και σε υψηλή τεχνολογία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος