Ηλεία: Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Νεμούτα (video)

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Ηλεία καθώς τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς φαίνεται να έχουν περιοριστεί σε ένα το οποίο βρίσκεται μακριιά από κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά καίει σε χαράδρα μεταξύ των κοινοτήτων Μηλεών και Νεράιδας. Μικρές αναζωπυρώσεις σε χαράδρα στη Νεμούτα, σε δύσβατο σημείο.

Οι κάτοικοι και οι εθελοντές πυροσβέστες κατάφεραν επί τρεις μέρες να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια στην Νεμούτα, ενώ συνδράμουν για την αντιμετώπιση των αναζυπυρώσεων και εναέρια μέσα από το πρωΐ της Δευτέρας. Μαθητές του Λυκείου Ολυμπίας μοιράζουν τρόφιμα σε κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν αγώνα για την ηλεκτροδότηση της περιοχής ώστε να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις και να μπορέσουν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στια σπίτια τους.

Στο δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, ανάμεσα σε Νεράιδα και Μηλιές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για να το περιορίσουν ώστε να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουν τις όποιες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην Ηλεία, αλλά και να θέσουν υπό έλεγχο τις διάφορες εστίες φωτιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

Εθελοντές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν αρχίσει να μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό στους πυρόπληκτους της Ηλείας, από ότι συγκεντρώνεται στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι χθεσινές αναζωπυρώσεις, στις περιοχές Ξηρόκαμπος, Λάλα, Κάμενα, Βίλλια και Λούβρο κινητοποίησαν κατοίκους και εθελοντές, που σε συνεργασία με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη για την προστασία των οικισμών.

Στην Ηλεία έχουν ήδη καεί 100.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν περισσότερες από 30 κατοικίες.

Ειδικότερα, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 291 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία.

Ακόμη, στην περιοχή παραμένει το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στο Δημαρχείο Ολυμπίας έχουν συγκεντρωθεί νερά ,τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία μοιράζονται σε πυροσβέστες και εθελοντές.

Για εμπρησμό από πρόσθεση μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος. “Κάποιοι ήθελαν να κάψουν τον τόπο στην Ηλεία” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν κάθε δυνατότητα για το παραμικρό εισόδημα τα επόμενα χρόνια αφού έχουν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου.

Στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έχει συγκεντρωθεί βοήθεια για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τος εθελοντές και τους πυρόπληκτους. Εκεί καλούνται όσοι θέλουν να προσφέρουν, να φέρουν νερό, φαρμακευτικό υλικό, ζωοτροφή ή ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης (τηλέφωνα 2624022549 και 2624022250 εσωτ 151 και 101). Εθελοντές βρίσκονται εκεί για να διανείμουν ότι συγκεντρώνεται.

Στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησε επίσης η καταγραφή των ζημιών και οι πολίτες προσέρχονται για να δηλώσουν τις καταστροφές σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες είναι μεγάλες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στην Ηλεία – Πύρινο μέτωπο κοντά στη Νεμούτα – ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος