Ικανοποίηση της Αθήνας για την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων για Άμυνα και Μεταναστευτικό στη Σύνοδο των «27»

Μετά από δώδεκα ώρες εσωτερικών συζητήσεων, με σημεία αναφοράς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ουκρανικό, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και την ανταγωνιστικότητα, η αυλαία της Συνόδου Κορυφής των «27» βρίσκει την ελληνική πλευρά να αποτιμά άκρως θετικά τα αποτελέσματα του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Αθήνα, δια του πρωθυπουργού, δηλώνει δικαιωμένη για το γεγονός ότι τόσο στο προσφυγικό -μεταναστευτικό, όσο και στην ατζέντα ενίσχυσης της ασφάλειας των κρατών-μελών, οι Βρυξέλλες υιοθετούν πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες έχει προτάξει στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είχαν προηγηθεί.

Η ικανοποίηση στην ατζέντα του προσφυγικού προκύπτει τόσο από την προοπτική ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων όσο και από το νέο μοντέλο για τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται άσυλο.

Για την ευρωπαϊκή άμυνα, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη βελγική πρωτεύουσα, οι προτάσεις της Κομισιόν, αποτυπωμένες πλέον στη Λευκή Βίβλο, συμπεριλαμβάνουν πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουν πια πολιτικές της Ένωσης.

Η Αθήνα εκφράζει την αίσθηση ότι η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο και να αφορά ενδεχομένως και το έτος 2025.

Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούνκάτι που ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα στο ΕΡΤΝewsθα κατευθυνούν και θα τροφοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές.

Οι αποφάσεις των «27»

Εκτός από την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης, οι «27» συμφώνησαν σε παράλληλη ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας. Για το Ουκρανικό με εξαίρεση τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, οι υπόλοιποι 26 ηγέτες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να αυξήσουν τις πιέσεις προς τη Μόσχα με περισσότερες κυρώσεις.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα η Σύνοδος έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις: Μείωση της περιττής γραφειοκρατίας,κατά 25% σε όλες τις επιχειρήσεις, πιο προσιτή ενέργεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και μετατροπή των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις.

Στα συμπεράσματα οι ηγέτες υπογράμμισαν την αίσθηση του επείγοντος για ταχεία πρόοδο για μια Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και επιτάχυνση της προόδου του ψηφιακού ευρώ.

Στα συμπεράσματα για την Ουκρανία, κατέληξαν οι 26 αρχηγοί, εκτός της Ουγγαρίας. Στο κείμενο οι 26 επιβεβαιώνουνστη συνεχή και ακλόνητη υποστήριξή τους οικονομικά και στρατιωτικά στην Ουκρανία. Παράλληλα, καλούν τη Ρωσία να επιδείξει «πραγματική πολιτική βούληση» για τον τερματισμό του πολέμου.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος