Ιεράπετρα: Ν. Ευελπίδου (καθηγήτρια Γεωλογίας): Μια σειρά από αίτια οδήγησαν στην τραγική κατάληξη

Array

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην θέση Αγιά Φωτιά, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, προκαλώντας το θάνατο μιας τουρίστριας, ενώ τραυματίστηκε το ανήλικο παιδί της.

Η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Νίκη Ευελπίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανέφερε όταν ρωτήθηκε για το αν τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν πριν από δυο εβδομάδες συνέτειναν στην αστάθεια του εδάφους ότι «σίγουρα έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους ωστόσο υπήρχε μια σειρά από αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη».

Όπως είπε «η μορφολογία της ίδιας της περιοχής που έχει έντονο ανάγλυφο και είναι τεκτονικά ενεργή δημιουργώντας αστάθεια στα πρανή και τα βράχια, το είδος των πετρωμάτων που είναι τρωτό στη διάβρωση όχι μόνο εξαιτίας της συγκεκριμένης καταιγίδας αλλα γενικότερα καθώς και ο συνδυασμός των πετρωμάτων που κάποια είναι διαπερατά από το νερό σαν σουρωτήρι και άλλα απλά απορροφούν το νερό, τόσο πολύ που στη συνέχεια αρχίζουν να ρέουν, δημιούργησαν έναν φονικό συνδυασμό. Και ήρθαν και οι έντονες βροχοπτώσεις που ήταν το κερασάκι στην τούρτα».

Η κ. Ευελπίδου είπε ότι υπάρχει κίνδυνος και για άλλες περιοχές της Ελλάδας «καθώς» όπως εξήγησε «η χώρα μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προανέφερα» και σημείωσε ότι «τα συνεργεία των γεωλόγων να μην πηγαίνουν αφότου γίνει το κακό. Εχουμε άξιους γεωλόγους στη χώρα μας, να τους στέλνουμε πιο πριν για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος