Ίδρυση εκπαιδευτικών δομών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ζητούν εκπαιδευτικοί

Array

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία δασκάλων και καθηγητών/τριών για την ίδρυση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού των εκπαιδευτικών δομών. Μάλιστα η πρόσφατη διοργάνωση στο μικρό προαύλιο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού επίδειξης μόδας με κρατούμενες σε ρόλο μοντέλων, σχολιάζεται σε σύγκριση με την έλλειψη της εκπαιδευτικής δομής.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ κρατούνται περίπου 170 υπόδικες κρατούμενες. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες κρατούμενες προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και ένα ποσοστό της τάξης του 45% των γυναικών δεν έχει ολοκληρώσει την εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν έχει εργαστεί ούτε πρόκειται να λάβει σύνταξη. Επιπρόσθετα, το 75% των γυναικών που αποφυλακίζονται είναι μητέρες, ενώ το ποσοστό του πρότερου εγκλεισμού των γυναικών κατά την τελευταία πενταετία είναι της τάξεως του 38,5%.

Κατανοούμε τον ιδιαίτερα ευάλωτο χαρακτήρα του πληθυσμού των γυναικείων φυλακών και θεωρούμε ιδιαίτερα καθοριστικό και προστατευτικό παράγοντα την πρόσβαση των γυναικών αυτών σε επίσημες εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου, οι οποίες πέρα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου του εγκλεισμού, θα τους δώσει και τα εφόδια για αξιοπρεπή αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όταν αποφυλακιστούν και κυρίως για να αποφύγουν ένα νέο εγκλεισμό για την ίδια ή άλλη πράξη.

Η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών σε άλλες γυναικείες φυλακές, αλλά και στις αντρικές φυλακές που βρίσκονται στο ίδιο σύμπλεγμα καταστημάτων κράτησης και όπου λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ΔΙΕΚ με τρεις ειδικότητες, τμήματα εκμάθησης ελληνικών, τμήμα κινηματογράφου κτλ, αποτελεί καλή πρακτική που θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση οφείλει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης και εθνότητας.

Διεκδικούμε

  • Την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικής δομής στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού όπως ορίζει ο νόμος 4763/2020.
  • Τη διάθεση χώρων της φυλακής για τις εκπαιδευτικές δομές
  • Το άνοιγμα της φυλακές σε δράσεις που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έμφυλη ισότητα».

Παράλληλα άρχισε να εκδηλώνεται η στήριξη της προσπάθειας αυτής με πρόσφατη τη σχετική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος