Ίδρυση δομής «Αρχιμήδης»: Νέες προοπτικές για την Ελλάδα στον τομέα της έρευνας

Νέες προοπτικές για τη χώρα μας στον τομέα της έρευνας δημιουργεί η ίδρυση της δομής «Αρχιμήδης», που θα έχει θα έχει ως αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους. «Η ίδρυση της δομής «Αρχιμήδης» και η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης που θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είναι σημαντική προίκα για τη χώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η δομή «Αρχιμήδης» θα στελεχωθεί από εννιαμελές Επιστημονικό Συμβούλιο και περίπου 120 άτομα ερευνητικό και διδακτορικό προσωπικό. Ο προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών και ψηφιακών υποδομών και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, ανέρχεται σε 21,4 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης που θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με μία τομή που προσομοιάζει με τα καλύτερα τέτοια κέντρα του εξωτερικού είναι μία σημαντική προίκα για τη χώρα είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης που γίνεται πράξη Με τη βοήθεια της επιτροπής Ελλάδα 2021 και δεν μπορώ από το να είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος για τις προοπτικές που αυτή η νέα προσπάθεια μας ανοίγει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ήταν επιλογή μας να εντάξουμε το συγκεκριμένο Ινστιτούτο στο πρόγραμμα που συντονίζουμε γιατί η λογική μας είναι ότι δεν μπορούμε μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια μία χρονιά τιμής και μνήμης αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο να αντικρίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος» υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Οι καθηγητές Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και Χρίστος Παπαδημητρίου εστίασαν στην ισχυρή προστιθέμενη αξία που φέρνει η δημιουργία της δομής «Αρχιμήδης», που θα έχει ως κύρια αποστολή τη χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, οικοδομώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας.

«Να είναι ένας ζωντανός δίαυλος για επικοινωνία με το τους παγκόσμιους φορείς έρευνας σε αυτό τον τομέα. (…)Το σχέδιό μας είναι να το στελεχώσουμε με άριστους ερευνητές που θα επιλεγούν από αυτό το συμβούλιο και βέβαια με μεταπτυχιακούς φοιτητές» είπε ο Χρίστος Παπαδημητρίου, καθηγητής «Επιστήμης Υπολογιστών»- στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Η δομή του Αρχιμήδη ήταν να δημιουργήσει διασυνδέσεις με Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και ιδρύματα του εσωτερικού και να ενισχύσει μία διείσδυση ιδεών από το εξωτερικό προς το κέντρο» τόνισε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος