Η ζωή με το σύνδρομο Long Covid – Ένας στους πέντε ασθενείς θα νοσήσει ξανά, λένε οι ειδικοί (video)

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να παίρνουν ξανά την ανιούσα, σε δεύτερη μοίρα έχει περάσει η αποθεραπεία των ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο Long Covid. Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και το τι βιώνουν καθημερινά όσοι έχουν νοσήσει μίλησαν στην ΕΡΤ η βιοχημικός, Μάρθα Κατσαρού και ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Γιάννης Κιουμής.

«Εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρούμαι από αυτό. Συνεχίζω να έχω σοβαρά προβλήματα αυτονομίας όπως είναι η ορθοστατικη ταχυκαρδία και δεν θέλω με τίποτα να ξαναγυρίσω πίσω δύο χρόνια» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Μάρθα Κατσαρού, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου ασθενών Long Covid.

Μιλώντας για την εξαντλητική κόπωση που βιώνει μετά από τόσο καιρό η κ. Κατσαρού τόνισε ότι «οι ασθενείς με Long Covid ταλαιπωρούνται για καιρό και χάνουν συνεχώς την αναπνοή τους.

«Είμαστε 3.500 άτομα στο σύλλογο εκ των οποίων οι 500 είναι γιατροί», αποκάλυψε η κ. Κατσαρού.

«Δυστυχώς ο κατάλογος των συμπτωμάτων σε ασθενείς Long Covid δεν έχει τέλος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κιουμής. «Δεν γνωρίζουμε ούτε την ακριβή αιτιολογία του ούτε τι μπορούμε να αποδώσουμε καθαρά σε αυτό ή στις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να αποφέρει η νόσηση με κορονοϊό», πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας.

Και όπως επισήμανε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εξέταση που να διαπιστώνει το σύνδρομο. «Υπάρχουν στατιστικές που λένε ότι ένας στους τέσσερις που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα εμφανίσουν, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση το σύνδρομο. Η γνώση είναι ατελής».

Σύμφωνα με τον ειδικό «το Long Covid μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος