Ι. Χατζηγεωργίου (Πρύτανης ΕΜΠ) στο Πρώτο: Το κακώς εννοούμενο άσυλο, το οποίο θεσπιζόμενο, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα πανεπιστήμια ευτυχώς έχει εκλείψει (audio)

Σύνοψη
  • Τα προβλήματα αυτά είναι πάρα πολύ παλιά. Με κάθε ειλικρίνεια, η κατάσταση βαίνει προς το καλύτερο

Για αδράνεια δεκαετιών έκανε λόγο ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, σχετικά με το ζήτημα των εκδηλώσεων βίας στα πανεπιστήμια, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, μετά και το περιστατικό χθες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.   

«Όταν λέω αδράνεια εννοώ τη φυσική έννοια της αδράνειας, πεντηκονταετίας. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι καινούργια. Τα προβλήματα αυτά είναι πάρα πολύ παλιά και εκείνο το οποίο θα ’θελα να πω με κάθε ειλικρίνεια είναι ότι η κατάσταση βαίνει προς το καλύτερο. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονταν με χτισίματα καθηγητών, με συνεχείς απειλές, με διάλυση, με διακοπές των συνεδριάσεων των συγκλητικών, βιαίως συμπεριφορές τις οποίες έχουν υποστεί κατά καιρούς πολλοί συνάδελφοι μέσα σε αυτούς και εγώ, αυτά τείνουν να εξαλειφθούν, τείνουν να εξαφανιστούν. Σε αυτό βοήθησε ενδεχομένως και η εμπειρία που αποκτήσαμε με την πανδημία με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων για τις συνεδριάσεις μας. Αλλά τα προβλήματα αυτά είναι πολύ παλιά, έρχονται από πολύ παλιά, είναι περισσότερο κοινωνικό αντικείμενο παρά πρακτικό. Είναι προβλήματα τα οποία δεν οφείλονται κατά βάσιν στο πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, πρώτον, τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθεροι. Αυτό το οποίο λένε χώροι διακίνησης ιδεών και όχι βίας. Σε κάθε περίπτωση είναι χώροι ελεύθεροι. Δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Οποιοσδήποτε μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα. Ανεξαρτήτως και παρενθετικά λέω ότι, τελικά σε πολλές περιπτώσεις τα πανεπιστήμια κατάντησαν κρυφό σχολειό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαμε εμείς παραδείγματος χάριν, πολλοί καθηγητές κατά καιρούς δεν είχαν πρόσβαση στο γραφείο τους, δεν είχαν πρόσβαση στο υλικό τους, στο υλικό το οποίο χρησιμοποιούσαν στους υπολογιστές τους, στα βιβλία τους και σε οτιδήποτε άλλο» επισήμανε ο Πρύτανης του ΕΜΠ.

«Ταυτόχρονα όμως στα πανεπιστήμια έρχονται νέοι άνθρωποι. Οι νέοι άνθρωποι, συνήθως, ξέρετε, έχουν και τη νεανική οίηση, αλλά ταυτόχρονα είναι αμφισβητίες. Αμφισβητούν πολλά πράγματα. Πολλές φορές όμως στρατολογούνται. Η αλήθεια αυτή είναι. Άλλωστε και τα πανεπιστήμια, τα οποία είναι δημόσιοι χώροι και ενδεχομένως υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων, διαθεσιμότητα εκτάσεων, διαθεσιμότητα δομών, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα πανεπιστήμια μέσω καταλήψεων ως θύλακες. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Αυτό γίνεται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό λοιπόν, αυτοί οι θύλακες θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται. Θα πρέπει να εκλείψουν» συμπλήρωσε.

Μεταφέροντας την δική του εμπειρία, ο κ. Χατζηγεωργίου, περιέγραψε πως όσες φορές ζητήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας ανταποκρίθηκε άμεσα, σημειώνοντας πως ακόμα πως η αστυνομία δεν παρεμβαίνει αν δεν της ζητηθεί.

Απαντώντας στο σχόλιο ότι δεν μπορεί να υπάρχουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακές σχολές, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι ναι μεν «δεν μπορούν να νοούνται να υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα διαβιούμε και εργαζόμαστε σε ένα δημόσιο χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση αλλά ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπαίνει. Παραδείγματος χάριν, μέσα στον συγκεκριμένο χώρο., η Πολυτεχνειούπολη έχει τρεις εισόδους. Δεν ενοχλεί να μπει η αστυνομία και να κόψει δρόμο, να μπει από τη μία είσοδο, να βγει από την άλλη»

«Αυτό το κακώς εννοούμενο άσυλο, το οποίο θεσπιζόμενο, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα πανεπιστήμια ευτυχώς έχει εκλείψει» τόνισε καταλήγοντας ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος