Η στρατηγική των κομμάτων στην αυριανή ψήφιση της τροπολογίας που μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη 

Δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την ψήφιση της ρύθμισης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και την είσοδο επίδοξων νεοναζιστικών μορφωμάτων στη Βουλή.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται ανοικτό ακόμα και για παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής – προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση – με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καυτηριάζει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Η καθολική αποδοχή αυτής της διάταξης θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές [..] Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει, να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος […] Και ευελπιστώ, κ. Τσίπρα, ότι στη μία και μοναδική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχετε, ότι θα κάνετε το σωστό: θα ψηφίσετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
Ανοικτός στη συζήτηση δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμένει ωστόσο στη δική του πρόταση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
«Αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία […] χέρι-χέρι ήσασταν και μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες. Αλλά βέβαια κάνατε στροφή 180 μοιρών αργότερα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Για την ουσία της ρύθμισης που φέρνει στον «πυρήνα» της την πραγματική – και όχι την εικονική – ηγεσία ενός κόμματος, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή ο Μάκης Βορίδης.
 
«Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και να παριστάνουν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων. Ο στόχος δεν είναι να περιορίσουμε κανένα κόμμα για την ιδεολογία ή το πρόγραμμά του, ανεξάρτητα από το πόσο απεχθής μπορεί να είναι αυτή η ιδεολογία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
 
Για κενά και ασάφειες στην τροπολογία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να υπάρχει ρητή αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία και αντιπροτείνοντας την πρόταση Κοντιάδη-Αλιβιζάτου.
 
«Ανοίγετε «κερκόπορτα» σε ό,τι αφορά την επέκταση της ρύθμισης αυτής και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς […] Αν επιλέξετε τη λύση της ερμηνείας του 29 […] δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Προς υπερψήφιση της διάταξης προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κατά τάσσονται ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
 
«Το ΠΑΣΟΚ (…) λέει ένα ξεκάθαρο όχι στα εγκληματικά στοιχεία και στα ναζιστικά μορφώματα που εισέβαλαν κοινοβουλευτικά στην εγχώρια πολιτική ζωή το 2012», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.
 
«Τόσο με την τροπολογία της ΝΔ, όσο και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις που μπορούν να χωρέσουν την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων», επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
«Σαν Mέρα25 δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.
 
Με εξώδικο στον Πρόεδρο της Βουλής, το καταδικασμένο πρώην ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, κάνει λόγο για «αντισυνταγματική τροπολογία Μητσοτάκη» και ζητά την απόσυρσή της.

Με το εξώδικο, ο καταδικασμένος Κασιδιάρης ομολογεί πως είναι ο πραγματικός ηγέτης του μορφώματος, σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος