Η στόχευση της ΝΔ στη νέα προεκλογική περίοδο

Με σύνθημα τη σταθερότητα και την ισχυρή αυτοδυναμία – μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της απλής αναλογικής – και με στόχο να μην υπάρξει αποσυσπείρωση, η «γαλάζια» παράταξη σχεδιάζει ήδη τη στρατηγική της ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Εγρήγορση και όχι εφησυχασμός είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, που – σε τηλεοπτική του συνέντευξη – έδωσε τον τόνο για την επόμενη ημέρα, επισημαίνοντας ότι η κάλπη του Ιουνίου είναι εκείνη που θα καθορίσει πόσο ισχυρή και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση.

Περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία – με αιχμή τη στήριξη του μέσου εισοδήματος και το κοινωνικό κράτος – και κάλεσε τους πολίτες να επισφραγίσουν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία, στην ιστορικών διαστάσεων νίκη της 21ης Μαΐου.

«Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίζουν κυβέρνηση όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση», υπογράμμισε, στρέφοντας τα βέλη του τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε, όπως απέτυχε και ως κυβέρνηση. Απέτυχε διότι δεν συντάχθηκε με πολύ σημαντικές εθνικές επιλογές. Απέτυχε γιατί έβλεπε μία Ελλάδα που υπήρχε μόνο στον δικό τους – αναφέρομαι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – φαντασιακό κόσμο. Μία Ελλάδα «κατάμαυρη», όπου η δημοκρατία υπονομεύεται. Απεδείχθη ότι αυτή η Ελλάδα πολύ απλά δεν υπήρχε. […] Η εντύπωση που εξακολουθεί να μου δίνει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες «δόξες» της δεκαετίας του ’80, και νομίζω αυτού του είδους ο πολιτικός λόγος δεν έχει σημαντική αντανάκλαση στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει μία ικανοποίηση για το διψήφιο ποσοστό. Ε, δεν το λες και θρίαμβο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το έμμεσο μήνυμα προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές έπαρσης και αλαζονείας και χαρακτήρισε λάθος τις πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου να είμαι, γιατί τιμώ την εντολή του ελληνικού λαού, δεν θα αλλάξω τώρα. […] Λάθος αυτές οι δηλώσεις, νομίζω ότι διορθώθηκαν και στην πορεία, δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία. Αν θέλουμε να κάνουμε μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Άρα, μακριά από μένα οποιαδήποτε λογική ότι «θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου, σε μία κατεύθυνση που ικανοποιεί μόνο εμένα». Ούτε είναι στις προθέσεις μου, ούτε αριθμητικά θα είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος είναι τελικά αυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξεχνάμε τα Τέμπη επειδή κερδίσαμε τις εκλογές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε το στίγμα για την επόμενη κυβέρνησή του, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν ξανά το τιμόνι της χώρας.
 
«Δεν ξεχνώ τίποτα το οποίο πήγε λάθος. Ούτε θεωρώ ότι ο εκλογές είναι μια εξ ορισμού «κολυμβήθρα» στην οποία ξεπλενόμαστε για ό,τι μπορεί να έχει γίνει λάθος. Αυτή τη φορά θα μιλάμε για μία εντελώς άλλη κυβέρνηση προφανώς, εφόσον μας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός. Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες. Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει το απόγευμα της Πέμπτης, τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Το «στρατηγείο» της γαλάζιας παράταξης έχει μεταφερθεί ήδη στην οδό Πειραιώς, ενώ «κλειδώνει» και ο νέος κύκλος των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρώτο σταθμό πιθανότατα – όπως και στην εκκίνηση της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου – την Κρήτη, η οποία «βάφτηκε» στο σύνολό της γαλάζια – για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση- με τον πρωθυπουργό να κερδίζει ένα μεγάλο προσωπικό του στοίχημα.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Στην Πειραιώς μεταφέρεται το «στρατηγείο» της ΝΔ

Σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει αύριο στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, και πλέον το γαλάζιο στρατηγείο μεταφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου στην οδό Πειραιώς, ανοίγοντας και επίσημα την αυλαία της νέας προεκλογικής εκστρατείας.

Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας θα χτυπάει για τις επόμενες πέντε εβδομάδες η στρατηγική της παράταξης, με το βλέμμα στο ορόσημο της 25ης Ιουνίου και της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής.

Εκεί πλέον θα πραγματοποιούνται οι συσκέψεις και ο πρωινός καφές παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του.

Στην οδό Πειραιώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι συσκέψεις που σχετίζονται με τον προγραμματισμό της προεκλογικής εκστρατείας, τις καμπάνιες που θα τρέξουν και τον χάρτη των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη θα είναι αυτή στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στην Κρήτη, σε μια περιοδεία που θα καλύψει σχεδόν το σύνολο του νησιού.

Και αυτό που μας μεταφέρεται είναι ότι η στρατηγική των περιοδειών θα περιλαμβάνει επισκέψεις πόλη-πόλη και τρεις έως τέσσερις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Αύριο επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει σύσκεψη στην οδό Πειραιώς με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, με κύριο θέμα συζήτησης τη στρατηγική που θα χαραχθεί στο δρόμο προς την κάλπη.

«Ξεκινάμε από την αρχή. Σαν να μην υπήρξε η προηγούμενη προεκλογική περίοδος. Για εμάς οι κάλπες είναι άδειες», σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος