Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τιμούν τον Χρήστο Σαρτζετάκη (video)

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της η Βουλή τιμώντας τον πρώην Πρόεδρο  Χρήστο Σαρτζετάκη. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας απευθύνει συλλυπητήρια  στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Με συγκίνηση αποχαιρετάμε τον Χρήστο Σαρτζετάκη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου, στην συνέχεια αναφέρει ότι αποχαιρετάμε «έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας. Και που αργότερα, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του».

«Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του» καταλήγει η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει στο μήνυμα του:

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ‘60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη.

Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι.

Μια θητεία που άρχισε με αντιδικίες ολοκληρώθηκε, έτσι, σε κλίμα ομαλότητας. Και σε αυτό, η προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη είχε το δικό της μερίδιο. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Τη θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης μετέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας εξέχων πολίτης αυτής της χώρας, πρότυπο ήθους και αγωνιστικότητας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης πέρασε στην ιστορία, με τους αγώνες του για την προάσπιση του Δικαίου και της Δημοκρατίας. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με την αποφασιστική συμβολή του στην αποκάλυψη των ενόχων στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και την αντιδικτατορική του δράση. Η δημόσια παρουσία του ως Ανώτατος Δικαστικός, αλλά και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την περίοδο 1985-1990, υπαγορεύτηκε πάντα από την αίσθηση μέτρου, την προσήλωση στην νομιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου.»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: “Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε εμβληματικός δικαστής, που προσωποποίησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε όλη τη διαδρομή του, με κορυφαία στιγμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς. Τη δικαστική του ακεραιότητα πλήρωσε ακριβά με διώξεις και φυλάκιση κατά τη διάρκεια της χούντας. Η δημοκρατική Ελλάδα τον τίμησε με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό”.

Ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό των θεσμών με την Συνταγματική αναθεώρηση του 1986, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και τη στάση του απέναντι στη χούντα, επισημαίνει ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ  Κυριάκος Βελόπουλος  τονίζει: Ο τρόπος με τον οποίον ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπερασπίστηκε την δικαιοσύνη ως λειτουργός της και τα εθνικά θέματα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους. Αιωνία του η μνήμη.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος  στο μήνυμα του τονίζει ότι ο Χ. Σαρτζετάκης υπηρέτησε, και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας, την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία με υποδειγματικό σθένος και εμβληματική συνέπεια. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτέλεσε το καθήκον του με απόλυτο σεβασμό των θεσμών της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξαίρει το δημοκρατικό θάρρος του Χρήστου Σαρτζετάκη για τη δημοκρατία και τον ενεργό αγώνα του κατά της δικτατορίας.

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υποστήριξε με θάρρος και πείσμα τη δημοκρατία σε αντίξοες συνθήκες. Τόσο ως δικαστικός, όταν με υποδειγματικό τρόπο υπερασπίστηκε την αλήθεια στην υπόθεση Λαμπράκη, όσο και στα μεταγενέστερα χρόνια, όταν έλαβε ενεργό μέρος, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με αφοσίωση στη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης διετέλεσε Πρόεδρος της  Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Το 1963 χειρίστηκε υποδειγματικά ως ανακριτής, την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η υποδειγματική στάση και η γενναιότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη ως ανακριτή στην υπόθεση δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963, όπου μέσα στα ταραχώδες κλίμα της περιόδου δεν υπέκυψε σε πιέσεις, γνώρισε την παγκόσμια καταξίωση μέσω και της εμβληματικής ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Στην προεδρική εκλογή του 1985, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν η αιφνιδιαστική πρόταση-έκπληξη του Ανδρέα Παπανδρέου για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Εξελέγη Πρόεδρος στις 29 Μαρτίου 1985 στην τρίτη ψηφοφορία με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε μία θυελλώδη κοινοβουλευτικά διαδικασία και παρέμεινες στο αξιωμα έως τις 5 Μαΐου 1990.
Γεννημένος στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Το 1968, μέσα στη Χούντα απολύθηκε, συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη. Πέρασαν τρία χρόνια και αποφυλακίστηκε μόλις το1971, λόγω της παγκόσμιας κατρακραυγής, και των διεθνών πιέσεων προς το χουντικό καθεστώς. Αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.
Μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του το 1990, αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή, αρθρογραφώντας, ωστόσο, στον τύπο και δημοσιεύοντας κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Το 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, η οποία αποτέλεσε διεθνές υπόδειγμα ευσυνείδητης, άμεμπτης και γενναίας στάσης δικαστικού.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη, Γιώργος Παντελάκης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος