Ι. Παυλοπούλου: Με αίτημα του ιατρού μπορεί να γίνει η αλλαγή της β’ δόσης του εμβολίου της AZ (video)

Για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές και στη χώρα μας δεν έχει τύχει της καλύτερης επικοινωνιακά διαχείρισης, μίλησε στην ΕΡΤ η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση να μην εμβολιάζονται με αυτό οι πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

«Δεν έχει αλλάξει η ασφάλεια του εμβολίου. Είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχει ένα μικρό ρίσκο, το σπάνιο σύνδρομο των θρομβώσεων. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο κίνδυνος από τη νόσο. Η χώρα μας βρίσκεται σε μέτριο προς χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και βάζοντας σε μια ζυγαριά τον κίνδυνο από τη νόσο και τον κίνδυνο οδηγήθηκε η Επιτροπή σε αυτή την απόφαση. Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική κατάσταση μάς επιτρέπει να εμβολιάσουμε με όσο λιγότερο ρίσκο».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κόσμου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καθυστέρησε στο να πάρει αυτή την απόφαση και ενδεχομένως έθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca η κ. Παυλοπούλου δήλωσε:

«Εδώ έχουμε έναν πόλεμο. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε ατομική πολιτική, ούτε ατομική στατιστική. Πριν από δύο μήνες η χώρα βρισκόταν στο κόκκινο και ο κίνδυνος από τη νόσο ήταν πολύ μεγάλος».

Τι θα γίνει με όσους αναμένουν τη β’ δόση του εμβολίου

«Όσα άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου (της AstraZeneca) δεν πρέπει να ανησυχούν και να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση. Το ρίσκο της θρόμβωσης είναι της τάξης του 1,2 -1,3 % ανά εκατομμύριο», δήλωσε η κ. Παυλοπούλου και πρόσθεσε ότι όσοι θέλουν να το αλλάξουν έχουν αυτή τη δυνατότητα. «Αυτό μπορεί να γίνει με αίτημα μέσω του γιατρού τους μέσω της πλατφόρμας».

Με sms η ενημέρωση 1.300 πολιτών

Αναφερόμενη σε όσους έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος τόνισε:

«Οι συμπολίτες μας που έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση του AstraZeneca είναι 1.300 άτομα και θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms. Αν το επιθυμούν να αλλάξουν εμβόλιο θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αυτό όμως θα καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους. Όσα άτομα έχουν κάνει την ά δόση δεν θα πρέπει να ανησυχούν» είπε, προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Δεν ανησυχώ διότι όσοι εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι συνειδητοποιημένοι. Είναι αλήθεια ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές και στη χώρα μας δεν έχει τύχει της καλύτερης επικοινωνιακά διαχείρισης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος