Δίκη για δολοφονία Ζ. Κωστόπουλου: Συγκλονίζουν οι γονείς του «Μακάρι να ήταν ληστής. Σήμερα θα ζούσε»

Πέντε κατηγορούμενοι για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλαδστωνος στο κέντρο της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2018, έδωσαν το παρών στην έναρξη της δίκης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Απών ήταν μόνο ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης ο οποίος και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο. Ο πατέρας του Ζακ έδωσε κατάθεση φανερά φορισμένος, λέγοντας πως αν το παιδί του ήταν ένας κοινός εκγληματίας σήμερα θα ζούσε, ενώ ο αδερφός του έκανε λόγο για «ρατσιστικό έγκλημα». Μετά το λόγο είχε η μητέρα του 33χρονου ακτιβιστή, η οποία ζήτησε από τους δικαστές να ρωτήσουν τον κοσμηματοπώλη τον οποίο αποκάλεσε «τέρας» να τους εξηγήσει «γιατί ήρθε αυτό το μίσος». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

«Tίποτε δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου»

Η τελευταία μάρτυρας της σημερινής διαδικασίας, η κ. Ελένη Κωστοπούλου, που είδε από τα βίντεο τον φρικιαστικό θάνατο του γιου της, παρακάλεσε τους δικαστές να μην αφήσουν «την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλον άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η κ. Κωστοπούλου κατέθεσε σε φορτισμένο κλίμα πως ούτε η περιουσία ούτε «τίποτε δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου».

Αναφερόμενη στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, η μάρτυρας είπε πως δεν ισχύουν όσα ισχυρίζονται περί άμυνας. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας».

Η μάρτυρας, που τα λόγια της συγκίνησαν πολλούς μέσα στην δικαστική αίθουσα, είπε:

«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε, γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες τους δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους, δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Όπως είπε η μητέρα του θύματος, «ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός» τονίζοντας πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ βία. «Εκείνη την στιγμή ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο και φοβισμένο. Δεν μας είπαν ποτέ γιατί».

Νωρίτερα ο αδελφός του θύματος Νίκος Κωστόπουλος, χαρακτήρισε τον θάνατο του Ζακ, «ρατσιστικό έγκλημα» τονίζοντας: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

Συγκινημένος και με μεγάλη φόρτιση, ο αδελφός του Ζακ αναφέρθηκε σε «ολιγωρία» με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος όταν αμέσως μετά το έγκλημα ήρθε στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους δύο πολίτες κατηγορούμενους, ο μάρτυρας κατέθεσε την πεποίθηση του πως «σε εμένα είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να τον δολοφονήσουν.. ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter όπου φαίνεται η ρατσιστική του τάση, χλεύαζε τον αδελφό μου» όπως είπε προκαλώντας αντίδραση της υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη που είπε ότι ο λογαριασμός είναι με το ψευδώνυμο «snake» και όχι με το όνομα του κατηγορούμενου.

Για την έρευνα της Αστυνομίας ο μάρτυρας κατέθεσε πως «χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία…πιστεύω ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό… προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία…».

-Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασίστες ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

«Μακάρι να ήταν ληστής και να ήταν εδώ να ζούσε»

Πρώτος μάρτυρας στην δίκη ήταν ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμης Κωτσόπουλος. Αν και συγκρατημένος τα λόγια του μαρτυρούσαν την οργή που νιώθει για τον θάνατο του γιου του.

Ο πατέρας του Ζακ ξεκίνησε λέγοντας ότι ο Ζακ ήταν ένας άνθρωπος χαρούμενος, με κοινωνική ζωή που είχε την οικονομική στήριξη της οικογένειας του.

Ο ίδιος, ιδιαίτερα οργισμένος έκανε λόγο για «απόκρυψη στοιχείων». Όταν έλεγε στον γιο του ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ο Ζακ χαμογελώντας του απαντούσε: «δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…»

Ο μάρτυρας σε έντονους τόνους και ιδιαίτερα φορτισμένος έκανε λόγο για τις ευθύνες των αστυνομικών: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων.» «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατανε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα.»

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα και εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Ο Ευθύμης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην υγεία του γιου του λέγοντας πως δεν έπασχε από κανένα πρόβλημα υγείας. Κάνει λόγο για ένα παιδί που απείχε αλλά και κατέκρινε κάθε είδους βία:

«Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…»

Απών ο κοσμηματοπώλης

Απών από τη διαδικασία ήταν μόνο ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης ο οποίος και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο, ο οποίος μετέφερε τη θέση του εντολέα του ότι δε συνδέεται η όποια πράξη του με το αποτέλεσμα και ότι στόχος του ήταν να περιορίσει αυτόν που θεωρούσε ως δράστη στο κατάστημα μέχρι την συνδρομή της αστυνομίας.

Ο θάνατός του είχε συγκλονίσει λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε από τους κατηγορούμενους, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης, ένας θάνατος σε δημόσια θέα, όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ένας 50χρονος μεσίτης, που τον κλώτσησαν και τον χτύπησαν βάναυσα βγάζοντας τον έξω από το κατάστημα, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο, και σύμφωνα με οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, επίσης τον γρονθοκόπησαν άσχημα κατά τη σύλληψή του, είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Η Πολιτική Αγωγή αναμένεται να δώσει μάχη για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κάτι που έχει απορρίψει κατ’ αρχήν το δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, “συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου” ενώ δέχεται ότι ο κοσμηματοπώλης και ο φίλος του δεν επιδίωκαν τον θάνατο του, αλλά τη σύλληψή του.

Τι αναφέρει το βούλευμα για το χρονικό του βίαιου ξυλοδαρμού που κόστισε τη ζωή στον Ζακ.

Η Πολιτική Αγωγή έχει προτείνει έναν κατάλογο 41 μαρτύρων για την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού.

Αίτημα για αλλαγή δικαστικής αίθουσας

Το πλήθος του κόσμου που ζήτησε να παρακολουθήσει τη δίκη είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ακροαματικής διαδικασίας. Υπεβλήθη αίτημα για αλλαγή της δικαστικής αίθουσας, εν τελει η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να πραγματοποιηθεί στην παρούσα αίθουσα, με την είσοδο μονάχα 4 δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης, και 3 εκπρόσωποι οργανωσεων (ΛΟΑΤΚΙ, Διεθνή Αμνηστία, Παρατηρητηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Η Άννυ Παπαρούσου εκ μέρους της πολιτικής αγωγής έθεσε το ζήτημα. Υποστήριξε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο γεγονός που οδήγησε στην άμεση αντίδραση πριν ακόμα γίνει η κλήρωση των ένορκων. Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάσει των διατάξεων για τον COVID-19 και ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία. Η πλευρά των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών προέταξε το ζήτημα αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η προβολή για να αποσαφηνιστεί η θέση και στάση του κάθε κατηγορούμενου.

Γιαγιά Ζακ: Άργησαν οι αρχές. Περιμένουμε την δικαιοσύνη

Παρούσα στη δίκη και η γιαγιά του Ζακ Κωνσταντίνα Πέτσα η οποία ζήτησε να δικαιωθεί η μνήμη του.

“Δεν ήταν κλέφτης και δεν ήταν αυτός που λένε ο κόσμος. Ήταν το πρώτο μου εγγόνι και το ξέρω πάρα πολύ καλά, ήταν το καλύτερο παιδί δεν πείραζε ούτε μυρμήγκι άλλο τι ιδεολογίες είχε το παιδί. Ήταν στημένη υπόθεση για να τον τελειώσουνε από αυτούς που δεν θέλανε αυτούς τους ανθρώπους. Ο καθένας να πάρει αυτό που του αναλογεί να πουν την αλήθεια. Το βίντεο υπάρχει το είδε όλος ο κόσμος και από εκεί ας κρίνει αν είναι αθώος ή ένοχος και οι μεν και οι δε να δικαστούν. Η ψυχή του παιδιού να βρει γαλήνη. Μάλλον υπήρχε σχέδιο οργανωμένο γιατί 25 λεπτά που τον κλωτσοπατάγανε η αστυνομία που ήταν; Άργησαν οι αρχές. Περιμένουμε την δικαιοσύνη” είπε.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

Δίκη για δολοφονία Ζ. Κωστόπουλου: Συγκλονίζουν οι γονείς του «Μακάρι να ήταν ληστής. Σήμερα θα ζούσε»

Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με καλέσματα από διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις, από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, από συλλογικότητες και φορείς όλοι με το ίδιο σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη προσδιορίστηκε για σήμερα μετά από αναβολή που είχε λάβει πριν τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Ρεπορτάζ
Αννα Βλαχοπαναγιώτη
Ντινα Τσουκαλά
Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος