Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Μαρτυρίες εκτοπισμένων – Συνεχείς βομβαρδισμοί (video)

Το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ βρισκόταν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ακριβώς τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία δεχόταν επίθεση σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η κάμερα κατέγραψε τη στιγμή του συναγερμού στις αποβάθρες, ενώ εκεί βρίσκονταν πολίτες που φτάνουν με τρένα στο Κίεβο που είτε έχουν εγκαταλείψει άλλες, βομβαρδισμένες περιοχές είτε επιστρέφουν στα σπίτια τους από τη Μολδαβία.

«Προσοχή. Κίνδυνος από αέρος. Εγκαταλείψτε τις αποβάθρες. Μεταβείτε στα καταφύγια», το μήνυμα που ακούγεται από τα μεγάφωνα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

Το ρεπορτάζ μας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου είναι σε εξέλιξη, σειρήνες συναγερμού ηχούν και οι ελάχιστοι επιβάτες που ακούνε τις προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα απομακρύνονται από το σημείο. Λίγα λεπτά αργότερα γίνεται γνωστή η είδηση της επίθεσης σε σταθμούς τρένων, με τους επιβάτες που έρχονται από τη βομβαρδισμένη πόλη Τσερνίχιβ, να δηλώνουν ότι οι δρόμοι διαφυγής έχουν καταστραφεί και τα τρένα αποτελούν τη μοναδική επιλογή τους.

Μόλις 6 μέτρα από το σπίτι μας έγινε έκρηξη. Εμείς ήμασταν στο υπόγειό μας, είδαμε τη φωτιά και τα συντρίμμια να εκτοξεύονται, χτύπησαν το σπίτι και γύρω από την περιοχή δεν έμεινε τίποτα όρθιο», δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Η Ιγιένα, μιλάει για το φόβο που έζησε όταν έβλεπε τις ρωσικές επιθέσεις από τον 6ο όροφο του σπιτιού της: «Καθόμουν στο παράθυρα και μετρούσα τα ρωσικά τανκς που έχουν καταστρέψει οι Ουκρανοί, τους πυραύλους που αναχαίτισαν, τα έβλεπα όλα από τον 6ο όροφο που μένω, είναι φοβερό».

Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν, όπως το ζευγάρι από το Ιρπίν, που όπως λέει έφυγε από το σπίτι του παίρνοντας μόνο κάποια έγγραφα: «Ήμασταν τρεις εβδομάδες στα υπόγεια των σπιτιών μας, καθόμασταν και μας βομβάρδιζαν».

Λίγες ώρες αργότερα ένα τρένο από τη Μολδαβία φτάνει στο Κίεβο, πολίτες που ήταν στο εξωτερικό επιστρέφουν στην πρωτεύουσα, με την ανησυχία όπως λένε να τους συνοδεύει στο γυρισμό στην πατρίδα.

Όπως αναφέρουν στην κάμερα της ΕΡΤ, Ουκρανοί πολίτες: «Ακόμα δεν είναι πολύ καλά τα πράγματα είναι ρευστή η κατάσταση. Τώρα μετά το Πάσχα γυρίζουν πολλοί, οι κατάσταση είναι ίσως πιο ομαλή στο Κίεβο και ο πρόεδρος μας λέει να επιστρέψουμε και για αυτό και γυρίζουμε, να δουλέψουμε»

Η σιδηροδρομική σύνδεση είναι μονόδρομος για τη διαφυγή ή και την επάνοδο στην πατρίδα για τους Ουκρανούς, καθώς τα οδικά δίκτυα στις περισσότερες βομβαρδισμένες περιοχές έχουν καταστραφεί.

Αποστολή της ΕΡΤ: Έλενα Αποστολίδου, κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος,  ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος