Η ΕΡΤ στις φυλακές Κορυδαλλού – Κρατούμενοι θα παραδώσουν 100 σπιτάκια για αδέσποτα

Εθελοντική εργασία προσφέρουν κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, κατασκευάζοντας ξύλινα σπιτάκια για αδέσποτα ζώα. Η Κάτια Νιάκαρη μπήκε με την κάμερα της ΕΡΤ στο σωφρονιστικό κατάστημα και μίλησε μαζί τους γι’ αυτή τη δημιουργική απασχόληση και για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Πίσω από τις βαριές, σιδερένιες πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού και τους τοίχους με τα συρματοπλέγματα, κάποιοι από τους κρατούμενους αξιοποιούν τον χρόνο του εγκλεισμού τους, δημιουργώντας σπιτάκια για αδέσποτα ζώα.

Η ΕΡΤ, βρέθηκε στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού και κατέγραψε δηλώσεις κρατούμενων που έχουν βρει διέξοδο, μέσα από την εργασία, στις φυλακές.

“Είναι μια διέξοδος όπως και να έχει, είναι κάτι άλλο που σε αφήνει σε άλλο επίπεδο από αυτά τα πλαίσια. Και έξω κάτι κάναμε, ήμασταν άνθρωποι της δουλειάς, τώρα εντάξει πέσαμε σε κάποιο παράπτωμα, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι, η δουλειά είναι δουλειά. Εδώ έμαθα τα πιο πολλά, ήμουν σιδεράς εγώ και ασχολήθηκα και με το ξύλο εδώ, εδώ τα έμαθα όλα, άρα μπορείς να μάθεις τα πάντα, αρκεί να έχεις θέληση” αναφέρει ένας κρατούμενος.

Κοινός παρονομαστής η αγάπη τους για τα ζώα. Οι κρατούμενοι κάνουν μόνοι τους την προετοιμασία, κόβουν τα ξύλα, τα ετοιμάζουν και στην συνέχεια ομαδικά «χτίζουν» τα σπιτάκια, με την βοήθεια σωφρονιστικών.

“Εγώ είμαι κρατούμενος εδώ πέρα 11 μήνες πάω, και ασχολούμαστε με αυτά, μου άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα. Έχω και εμπειρία πάνω σε αυτό γιατί το επάγγελμα μου είναι ξυλουργός. Ξεφεύγει λίγο το μυαλό. Το πιο σημαντικό είναι αυτό, ότι ασχολιόμαστε με κάτι, μας αρέσει”.

“Πήρε λίγο χρόνο μέχρι να βρούμε μία φόρμουλα, πώς θα τα κατασκευάζουμε, και σίγουρα να τα φτιάχνουμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα” αναφέρει σωφρονιστικός υπάλληλος που εκτελεί χρέη τεχνικού στο κατάστημα του Κορυδαλλού.

Ήδη είναι έτοιμα τα πρώτα δέκα σπιτάκια για αδέσποτα ζώα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η κατασκευή και άλλων σπιτιών.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, τονίζει από την πλευρά της: “Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας αντεγκληματικής με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη σημασία για την Ελλάδα οι κρατούμενοι στις φυλακές να φτιάχνουν σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα και να ξέρει η κοινωνία ότι αυτά τα σπιτάκια, όπου τα βλέπουν σε καταφύγια ότι έχουν φτιαχτεί με πολλή αγάπη από κρατούμενους”.

“Με μεγάλη χαρά έφτιαξαν και με προθυμία οι κρατούμενοι, ελπίζω θα συνεχιστούν και άλλες τέτοιες συνεργασίες” τονίζει η Διευθύντρια Φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη.

Σε πρώτη φάση θα παραδώσουν συνολικά 100 σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα, ωστόσο θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα και δράσεις.

Η Ειρήνη Μολφέση,  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι “είναι θέμα να μπορέσει κανείς να εκφράσει την φιλοζωία του ακόμα και σε συνθήκες ας πούμε κράτησης που νομίζω είναι σημαντικό για πολλούς ανθρώπους”.

Βασικός στόχος είναι η επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, ως εργαζόμενοι με επαγγελματικές δεξιότητες.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποκλειστικό Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ