«Euroferry Olympia»: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Στο πλοίο η ΕΜΑΚ

Διασώστες της ΕΜΑΚ στην Αθήνα έσπευσαν στην Κέρκυρα για να βοηθήσουν στη διάσωση των εγκλωβισμένων στο υπό ιταλική σημαία πλοίο «Euroferry Olympia» που φλέγεται πλέον από άκρη σε άκρη.

Με τους διασωθέντες να ανέρχονται σε 278, τα περιθώρια στενεύουν καθώς σε λίγες ώρες δεν θα υπάρχει το φως της ημέρας. Τουλάχιστον 11 είναι οι αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων 3 ‘Ελληνες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Οι υπόλοιποι -κατά πληροφορίες- είναι Βούλγαροι, ένας Τούρκος κι ένας Λιθουανός. Η αγωνία μεγαλώνει για τους δύο Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών που  εγκλωβίστηκαν στο γκαράζ του φλεγόμενου Euroferry. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των δύο αλλοδαπών επιβαινόντων που έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές.

Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 291 άτομα. Οι 22 από τους επιβαίνοντες είναι Έλληνες, εκ των οποίων 15 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος. Δεν αποκλείεται οι επιβαίνοντες να ανέρχονται σε 293, καθώς υπάρχει τουλάχιστον ένας μη καταγεγραμμένος.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός ανέφερε ότι η επιχείρηση εντοπισμού των 11 αγνοουμένων συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι στη λίστα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνεται ακόμα ένα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσαν το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού όπου αποβίβασαν με ασφάλεια όλους τους διασωθέντες του «Euroferry Olympia».

Όπως τόνισε ο κ. Λαγκαδιάνος καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από 3 ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και επιβατηγό οχηματαγωγό Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται επίσης ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο μεταβαίνει εξάλλου Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Κέρκυρας, διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς (9 άνδρες και μία γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται το φλεγόμενο επιβατηγό πλοίο «Euroferry Olympia» εκπέμπει σήμα κινδύνου.

H EΡΤ και οι ανταποκριτές της ΕΡΤ Ιωαννίνων Βασίλης Σιώμος και της Κέρκυρας Μαρίνα Μοσχάτ βρίσκονται στο σημείο που φλέγεται το πλοίο «Euroferry Olympia», βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας στο πλοίο «Euroferry Olympia» -κατασκευής 1995- είχε 239 επιβάτες, 51 πλήρωμα, 153 φορτηγά και 25 ΙΧ.

Το χρονικό και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι επιβάτες στο κατάστρωμα του πλοίου, τυλιγμένοι με τις ειδικές κουβέρτες για το κρύο επιβιβάζονται στις σωσίβιες λέμβους και στη συνέχεια σε σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Ήμασταν στις καμπίνες και μας λένε φωτιά. Από το γκαράζ ξεκίνησε η πυρκαγιά», δήλωσε o κ. Βαγγέλης, οδηγός φορτηγού.

Όπως είπε, το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά. Τελικά ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

«Euroferry Olympia»: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Στο πλοίο η ΕΜΑΚ

Τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα ιταλικό σκάφος της Frontex, παραπλέοντα σκάφη, ελικόπτερα του λιμενικού σώματος, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού καθώς και η φρεγάτα Ύδρα σπεύδουν από την πρώτη στιγμή στο σημείο.

«Αδύνατον να ανέβει κάποιος στο πλοίο που καίγεται ολοσχερώς. Δεν μπορείς να δεις τίποτα από τους καπνούς, αλλά οι εκρήξεις έχουν σταματήσει», δήλωσε στην ΕΡΤ μετά το μεσημέρι, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, που με σωστικό σκάφος που υπάγεται στην Πολιτική Προστασία βρίσκεται από τις 6 το πρωί σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το φλεγόμενο «Euroferry Olympia».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Πλακιωτάκης έδωσε άμεσα εντολή για κινητοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου.
Ένας επιβάτης με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή με πλωτό σκάφος του λιμενικού στην Κέρκυρα.
«Κατά 90% έχει καεί το πλοίο, κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει γίνεται ντόμινο εκρήξεων από τα ρεζερβουάρ των φορτηγών», δήλωσε ο Φώτης, αυτόπτης μάρτυρας.

Πλοιοκτήτρια εταιρεία “Euroferry Olympia”: Δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων – Από το 3ο γκαράζ ξεκίνησε η φωτιά

H ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα, στα ανοιχτά της Ερεικούσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση παρά την φωτιά που συνεχίζει και τις εκρήξεις στο γκαράζ του πλοίου, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Σύμφωνα με την Grimaldi, η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Οι πρώτοι που αποβιβάστηκαν, περίπου 60 άτομα,  μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αφίξεων του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, όπου έσπευσαν γιατροί, νοσηλευτές και κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Ερυθρού Σταυρού.

«Σημασία έχει η περίθαλψη των ναυαγών καθώς ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Υδρα», διαβεβαιώνει ότι δεν έμειναν πίσω άνθρωποι. Μπορεί κάποιος να πήγε να πάρει κάτι από το αυτοκίνητο και να εγκλωβίστηκε, εύχομαι να μην συμβαίνει αυτό»,  ανέφερε στις 10 το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Η πορεία του «Euroferry Olympia» – Δείτε τον χάρτη

«Euroferry Olympia»: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Στο πλοίο η ΕΜΑΚ

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Βάσω Γκόρου, Μαρίνα Μοσχάτ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος