Η επόμενη μέρα σε Πεντέλη – Μέγαρα: Ερευνούν για «ανθρώπινο χέρι» ― Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση (video)

Array

Περίπου 20.000 στρέμματα πρασίνου και 15 σπίτια κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Πεντέλη και ήδη άρχισε η καταγραφή των ζημιών ώστε να δοθούν ταχύτατα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Η σφοδρότητα του αέρα δεν άφησε κανέναν να σταθεί εμπόδιο στις φλόγες που εξαπλώθηκαν σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone της ΕΡΤ από τις περιοχές όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

Η ηλεκτροδότηση στα καμένα αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν για την πυρκαγιά ευθύνεται ανθρώπινο χέρι.

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αθήνα και Μέγαρα.

Μέγαρα: Μεγάλες ζημιές σε περιουσίες και δασικές εκτάσεις

Σπίτια κάηκαν και στη φωτιά στα Μέγαρα, η οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκε άμεσα, προτού επεκταθεί στο δάσος προς το Αλεποχώρι.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βένιζα Μεγάρων και μεγάλωσε μέσα σε λίγη ώρα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Αρκετοί κάτοικοι δεν έφυγαν και με όποια μέσα διέθεταν προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Σήμερα, κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και του Δήμου έλεγξαν τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης στην περιοχή Ζάχουλη.

Δεδομένου ότι δεκάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα από την φωτιά, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Αυτοψία Κ. Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές – Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση

Τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους πυροσβέστες για το έργο και τη δουλειά τους.

«Θερμά συγχαρητήρια σε όλους που πάλεψαν στο πεδίο, παιδιά – ευχαριστούμε πολύ» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε πυροσβέστες, επισκεπτόμενος περιοχές σε Ντράφι, πανόραμα Παλλήνης, Ανθούσα και Νταού Πεντέλης. 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η αποκατάσταση όσων επλήγησαν θα είναι ταχύτατη, ενώ επανέλαβε ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες σε σχέση με την ένταση του φαινομένου.

«Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχωρά. Θα γίνει καταγραφή. Θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν (…) Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Θετική εξέλιξη το επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού» ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του εμπρησμού στην Πεντέλη, προειδοποιώντας για το δύσκολο επόμενο διάστημα.

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις φωτιές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού.

«Τόσα χαμόγελα και τόση ευτυχία, τόσες ομαδικές φωτογραφίες χαράς με φόντο τα καμένα δεν έχω ξαναδεί. Ένα τους θέμα σοβαρό είναι η ανεπάρκεια. Ένα άλλο όμως ακόμη θλιβερότερο, το πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης», αναφέρει μέσω Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. 

«Αν ορισμένοι νομίζουν ότι ένα τέτοιο φαινόμενο προσφέρεται για αντιπολίτευση δεν θα τους ακολουθήσουμε. Είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά μας» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε την Τετάρτη τις πυροπληκτες περιοχές και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Γέρακας – Παλλήνης.

«Περισυλλογή και αυτοσυγκράτηση τόσο στην κριτική όσο και στους πανηγυρισμούς για την διαχείριση. Να περιμένουμε τον τελικό απολογισμό» ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Για διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαίωσεων περί πλήρους ετοιμότητας επάρκειας του κρατικού μηχανισμού και ολοκληρωμενου σχεδίου μίλησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ζούμε τις συνέπειες από την επάρκεια. Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων».

«Με το χιόνι έφταιγε που χιόνισε μεσημέρι, η φωτιά που άλλαξε το βράδυ. Ο παραλογισμός θριαμβεύει» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η ευγνωμοσύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του απέναντι στους πυροσβέστες είναι γνωστή από την εποχή ακόμα που είχε στείλει τα ΜΑΤ για να τους ξυλοφορτώσουν» αναφέρει το γραφείο τύπου του Μέρα25 σε ανακοίνωσή του.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος – Κατερίνα Μπατζάκη – Ντίνα Τσουκαλά – Δημήτρης Γκάτσιος – Χρύσα Ρουμελιώτη – Βαλέρια Δολαψάκη – Ειρήνη Κυρίτση – Ελένη Μπουγά – Κώστας Παπαδόπουλος – Γιώργος Γεραφέντης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος