Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας για τον «προσωπικό γιατρό»

Array

Τις θέσεις της για το θεσμό του «προσωπικού γιατρού», αλλά και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον αρχικό σχεδιασμό, καταγράφει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού είναι μια απαραίτητη μεταρρύθμιση
α) Για καθοδήγηση των πολιτών στο σύστημα υγείας
β) Για την πρόληψη υγείας των πολιτών
γ)Για την οικονομία του συστήματος υγείας (είναι οικονομικότεροι ιατροί από τους εξειδικευμένους )
δ) Αποσυμφόρηση των ΤΕΠ των νοσοκομείων
Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή τη μεταρρύθμιση ;
Γίνεται μια προσπάθεια συμπλήρωσης του δικτύου ιατρών που ήταν ελλιπές ενώ ταυτόχρονα προωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο ελλειμματικό δίκτυο.
Προσπάθεια δημιουργίας δικτύου προσωπικών Ιατρών
Γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον παρόλο που η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική.
Οι ιατροί διστάζουν να συμβληθούν διότι:
α) Δεν υπάρχει περιορισμός στην επισκεψιμότητα των πολιτών με αποτέλεσμα ο ιατρός να είναι απροστάτευτος στην ανασφάλεια των ασθενών.
β) Οριοθετεί την επίσκεψη στα 15 λεπτά
γ) Δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου. Η 7ωρη απασχόληση στο πενθήμερο είναι αποτρεπτική και ανασταλτική.
δ) Πιθανότητα εφημέρευσης σε παρακείμενη δομή του ΕΣΥ χωρίς την θέληση του ιατρού είναι εξοργιστική
ε) οι άδειες των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών ρυθμίζονται από το παρακείμενο Κρατικό Κέντρο Υγείας
Όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Τα ιατρεία με εξατομικευμένη υπηρεσία μετατρέπονται σε ιατρεία μαζικής ιατρικής.
Το υπουργείο δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η βασική αγωνία των αυτοαπασχολούμενων ιατρών είναι το μέλλον. Η διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους σίγουρα αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας».

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως: «Αναφορικά με την προσπάθεια εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό επικρατεί επικοινωνιακό αλαλούμ. Η εγγραφή των πολιτών σε ένα ήδη προβληματικό δίκτυο που δεν παρέχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού είναι εξ’ ορισμού προβληματική. Η απειλή προστίμου οδήγησε σε μεγάλη σύγχυση προκαλώντας ανασφάλεια σε χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους αγωνιώντας μήπως και αποκλειστούν από το σύστημα.

Ειδικά οι ασθενείς που είχαν μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με ιατρούς που αρνούνται να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Βέβαια οι εκπρόσωποι του υπουργείου με άνεση απαντούν “αλλάξτε ιατρό“ υπονοώντας ότι δεν είναι μείζον ζήτημα να είναι ιατρός της επιλογής τους.
Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι ο ιατρός τους που θα απευθύνονται για ζητήματα υγείας και από την άλλη το υπουργείο διατείνεται ότι είναι εντελώς τυπικό αρκεί να γραφτείς όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι καταλύοντας το ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ιατρού.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση ότι o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος νευρολόγος κ.α. Πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα εκτός της ειδικότητας του?

Τελικά λοιπόν το νέο αυτό σύστημα έχει αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο παραβιάζοντας επαγγελματικά δικαιώματα, κανόνες δεοντολογίας και την κοινή λογική, επιστρατεύοντας ειδικότητες εκτός αντικειμένου να διαχειριστούν προβλήματα για τα οποία ελάχιστη εμπειρία έχουν.
Έχει αναστατώσει τους πολίτες με το αντικρουόμενο μήνυμα ότι πρέπει όλοι υποχρεωτικά να εγγραφούν σε ουσιαστικά “απρόσωπους” προσωπικούς ιατρούς αλλά και μπορούν να πηγαίνουν άλλους ιατρούς.

Το υπουργείο υγείας θα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το ρόλο του. Να αντιληφθεί ότι ο προβληματισμός των πολιτών και ειδικά των χρόνιων ασθενών για την υγεία τους είναι υψίστης σημασίας και ότι περνάει μέσα από την σχέση τους με τον Ιατρό.

Να αντιληφθεί ότι η συνομιλία με τα επαγγελματικά θεσμικά όργανα των Ιατρών πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή. Δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με τις επαγγελματικές ενώσεις των Παθολόγων και των Γενικών Ιατρών. Το ουσιαστικό μήνυμα. Γραφτείτε όπως σε όποιον νάναι και όπως νάναι. Δυστυχώς μόνο σοβαρό δεν είναι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος