Η Ελλάδα πρώτη ως πύλη εισόδου και δωδέκατη ως χώρα επιλογής των μεταναστών

Συνεχίζονται καθημερινά, με αμείωτους ρυθμούς, οι εισδοχές μεταναστών στην χώρας μας αλλά και σε άλλες  ευρωπαϊκές χώρες . Η Ελλάδα  κατέχει τα πρωτεία ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση  αλλά βρίσκεται μόλις στην δωδέκατη θέση  ως χώρα επιλογής διαμονής  στις προτιμήσεις  των μεταναστών. Εδώ το ρεκόρ το έχει η Γερμανία, ακολουθούν η Σουηδία και η Ιταλία και μόλις τέταρτη είναι η Γαλλία.

Η Ελλάδα πρώτη ως πύλη εισόδου και δωδέκατη ως χώρα επιλογής των μεταναστών

Το φαινόμενο  δεν αποτελεί παράδοξο λένε όσοι γνωρίζουν καλά το μεταναστευτικό  και τονίζουν ότι οι μεταναστευτικές τάσεις στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκώς προσδιοριστεί  ποσοτικά.  Αυτή η αδυναμία  διαχείρισης υπάρχει εξαιτίας τριών σηµαντικών προβληµάτων: η μεγάλη έκταση του φαινοµένου της παράνοµης (και γι’ αυτό µη υπολογίσιμης) µετανάστευσης, το χαοτικό χαρακτήρα των  προγραµµάτων νοµιµοποίησης και την έλλειψη στοιχείων γι’ αυτά όπως επίσης η ύπαρξη ασύνδετων στοιχείων από διαφορετικά υπουργεία που δεν επικοινωνούσαν και τέλος το πρόβληµα µε τους οµογενείς  που δεν εμφανίζονταν στα απογραφικά στοιχεία .

Περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα  με την  Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR), έχουν καταμετρηθεί  98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.Οι πιο πολλοί απ αυτούς (34%) προέρχονται από τη Συρία. Το 12% προέρχεται από την Ερυθραία ενώ οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί (11%), Νιγηριανοί (5%) και Σομαλοί (4%)

Για το ίδιο χρονικό  διάστημα  υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή θεωρούνται αγνοούμενοι και ο αριθμός καθημερινά  αυξάνεται.

Έχουμε μια προσφυγική κρίση στην πόρτα της Ευρώπης. Οι περισσότεροι από αυτούς που διασχίζουν τη Μεσόγειο φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις, δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, υπογράμμισε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας . Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για κρίση δεν έχει σχέση με τον αριθμό των προσφύγων αλλά με την ανικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σ’ αυτήν με συντονισμένο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εργάζονται από κοινού και όχι να δείχνουν με το δάχτυλο η μία την άλλη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισήμανε επίσης ότι μέσα σε επτά μήνες φέτος ξεπεράστηκε ο αριθμός των προσφύγων που είχαν φτάσει πέρσι όλη τη χρονιά στη Ευρώπη. Το 2014 είχαν καταγραφεί 219.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ανακοίνωσε μικρότερους αριθμούς, όμως πριν λίγες μέρες διευκρίνισε ότι το όριο των 200.000 αφίξεων θα ξεπεραστεί “πολύ γρήγορα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος