Η Ελλάδα και 17 ακόμη χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα SAFE, συνολικής αξίας τουλάχιστον 127 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα SAFE στο οποίο τη συμμετοχή της Ελλάδος είχε προαναγγείλει με ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους 150 δισ. ευρώ για επενδύσεις στους εξοπλισμούς και την αμυντική βιομηχανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία για πρόσβαση σε δάνεια στο πλαίσιο του μέσου δράσης για την ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE). Το SAFE αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους έως και 150 δισ. ευρώ.
Ο Άντριους Κουμπίλιους, Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος, δήλωσε σχετικά: «Το έντονο ενδιαφέρον για το SAFE, με εν δυνάμει αμυντικές συμβάσεις τουλάχιστον 127 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την ενότητα και τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις χώρες της ΕΕ στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το SAFE είναι ένα σύμβολο της συλλογικής μας αποφασιστικότητας να ενισχύσουμε την αμυντική μας ετοιμότητα για ένα ασφαλέστερο, κοινό μέλλον».
Αυτή η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος θα επιτρέψει στην Επιτροπή να υπολογίσει τη ζήτηση και να προετοιμαστεί για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές. Η προθεσμία για την επίσημη υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του SAFE παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2025.
Το SAFE αποτελεί βασικό μέσο της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας, στηρίζοντας επενδύσεις σε τομείς όπως η άμυνα, οι υποδομές διπλής χρήσης, οι ικανότητες στον κυβερνοχώρο και οι στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος