Η εξάρτηση των παιδιών από τα κινητά τηλέφωνα και τα social media – Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤ

Για την εξάρτηση των παιδιών από τα κινητά τηλέφωνα και τα social media μίλησαν στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας Στέλλα Τσιτσούλα και ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους. Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα δεν έχει διατυπώσει έναν σαφή και γενικά αποδεκτό ορισμό για το τι συνιστά και τι δεν συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά.

«Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πάντα μια πρόκληση για τους γονείς και τα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών, ιδίως οι έφηβοι, είναι πολύ δραστήρια και τα μικρότερα παιδιά είναι στο διαδίκτυο όλη την ημέρα. Φυσικά, το καλοκαίρι είναι μια ξέγνοιαστη περίοδος, οπότε παίζουν πολύ και περνούν πάρα πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η Στέλλα Τσιτσούλα.

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς οι γονείς πρέπει να θέσουμε όρια στα παιδιά μας, ειδικά με την έναρξη του σχολείου την επόμενη εβδομάδα, όσον αφορά τις ώρες χρήσης και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από διάφορους ελληνικούς φορείς».

Ο κύριος Σαββόπουλος αναφέρθηκε στο κενό που προσπαθούμε να καλύψουμε με την χρήση του κινητού και το κενό στη σχέση του παιδιού με τους γονείς του και με το περιβάλλον του. «Γενικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνε να καλύψουν μία έλλειψη και αν θέλετε να το πάμε πιο βαθιά, πάνε να καλύψουν μια υπαρξιακή έλλειψη. Εκείνο που δεν δέχεται ο σύγχρονος πολιτισμός, που είναι ένας ναρκισσιστικός πολιτισμός, να ζούμε με ελλείψεις. Ό,τι δεν μπορούσαν να κάνουν γενιές και γενιές, να το κάνουμε εμείς σε μερικές δεκαετίες».

Η Στέλλα Τσιτσούλα συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τα εσωστρεφή παιδιά – παιδιά που είναι πολύ απασχολημένα και για τα οποία το διαδίκτυο είναι το μόνο πράγμα που τους δίνει ευχαρίστηση. Βλέπω αυτά τα παιδιά όλη την ώρα, η μόνη τους ψυχαγωγία, η μόνη τους διέξοδος είναι το διαδίκτυο και αυτά είναι παιδιά που παίζουν παιχνίδια και δεν κάνουν πραγματικούς φίλους. Οι αληθινοί φίλοι, η έξοδος, τα παιχνίδια, η κοινωνικοποίηση, ή το να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να παίζεις παιχνίδια. Πρέπει να περάσουμε από τη διαδικασία να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι αυτό δεν είναι η πραγματική ζωή και εμείς ως γονείς πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία».

«Το Διαδίκτυο είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο», είπε. «Ενώ υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε και να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, υπάρχουν πολλές παγίδες και κίνδυνοι για εμάς τους ίδιους. Πράγματι, μπορεί να υπάρξουν παγίδες αν αυτή η εκπαίδευση δεν ξεκινήσει με τα μικρά παιδιά και τα μωρά και συνεχιστεί στην ενήλικη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενήλικες είναι πλέον αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε ψηφιακοί πολίτες και χρησιμοποιούν τον ψηφιακό κόσμο συνεχώς και καθημερινά. Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία όπου το διαδίκτυο έχει εισέλθει στην καθημερινή μας ζωή και σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Όταν λοιπόν βλέπουμε εξάρτηση των παιδιών από τα κινητά τηλέφωνα, αυτή την απομόνωση ή παιδιά που δεν θέλουν να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά ή ακόμα και με τους γονείς τους, θα πρέπει να ανησυχούμε, να τους μιλήσουμε και ίσως να αναζητήσουμε επαγγελματικές λύσεις».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος