Η εκπαίδευση και ο επαγγελματισμός του λιμενικού απέτρεψαν τις τουρκικές προκλήσεις στο Φαρμακονήσι (video)

Η πιθανότητα του ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδιο αντιμετωπίζεται με τεράστια ψυχραιμία και μεγάλη προσπάθεια από το Λιμενικό

Το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι με την προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του λιμενικού, σχολίασαν ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος και ο Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Τριαντάφυλλος Καρατράντος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα για το που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν ο κ. Εγκολφόπουλος ανέφερε πως: «Όχι παραπέρα από αυτό που κάνει. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπέρα διότι η Τουρκία στρατιωτικά είναι αδύναμη. Και θα σας πω μόνο αυτό που είπε, που γράφει στο βιβλίο του ο κ. Πομπέο ότι όταν πήγε με τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής τον στρατηγό Ντάνφορντ στην Τουρκία, του είπε κάποια στιγμή ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί ούτε τον ISIS να νικήσει.

Ξέρετε πότε συνέβη; Μετά εκείνη την περίφημη επιχείρηση που πήγε να φτάσει στο Αφρίν και έκανε 58 ημέρες να προελάσει 36 χιλιόμετρα. Αυτά όλα και μάλιστα ποτέ αυτό, το 2020. Αυτά λοιπόν τώρα έχουν πολύ εξασθενήσει και γι’ αυτό εγώ επιμένω και λέω δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τέτοιου είδους θέματα θα κάνει, τα οποία όμως βλέπετε, με τι επαγγελματισμό και πόσο σωστά αντιμετωπίζονται από τους ανθρώπους του Λιμενικού και τα παιδιά όλα.
Δέστε αυτό ένα λεπτό του δώστε αυτό που συνέβη, αυτό που συνέβη, που βλέπουμε τώρα και σκεφτείτε μέσα στη νύχτα ότι κατάφεραν να χτυπήσουν τις μηχανές του σκάφους με όπλο.

Δηλαδή τους βλέπουμε εδώ που ρίχνουν στον αέρα. Αλλά το άλλο που μας περιγράφει ο κύριος αντιπλοίαρχος είναι ότι χτύπησαν μες στη νύχτα μες στο σκοτάδι τις μηχανές. Άρα καταλαβαίνετε και την εκπαίδευση και τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό».


Συνεχίζοντας και ερωτώμενος αν αυτό ήταν θερμό επεισόδιο, ο αντιναύαρχος επισήμανε: «Αυτό δεν είναι θερμό επεισόδιο. Αυτό είναι ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί, το οποίο γίνεται, βέβαια η κίνηση του τουρκικού σκάφους πήγε επί τούτου να χτυπήσει πραγματικά από πρύμα το δικό μας σκάφος. Βλέπετε όμως ότι η έλλειψη ναυτοσύνης από τον κυβερνήτη του τουρκικού σκάφους δεν μπόρεσε να κρατηθεί στα απόνερα του δικού μας σκάφους και τι έγινε; Τα απόνερα του βγάλανε την πλώρη απ’ έξω και του άλλαξαν την πορεία. Εκεί πρέπει να είσαι πάρα πολύ καλός ναυτικός, να μπορείς να φέρεις το σκάφος πάνω στα απόνερα και θέλει ειδικούς χειρισμούς. Δυστυχώς αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι δυστυχώς οι Τούρκοι με συγχωρείτε, μόνο ναύτες δεν έχουν εκεί καλούς για να κάνουν εκεί ναι, φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει κάποια σύγκρουση κάποιος εμβολισμός, αλλά θα γίνει από έλλειψη ναυτοσύνης των Τούρκων».


Από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος τόνισε πως: «Θα έλεγα ότι αυτό το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε από όλο αυτό το οποίο παρατηρούμε να γίνεται καθημερινά είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα, είναι οι δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν. Η πιθανότητα του ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδιο και η τεράστια ψυχραιμία και η μεγάλη προσπάθεια που κάνουν τα πληρώματα και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και κυρίως του Λιμενικού στη θάλασσα για να διαχειριστούν τις καθημερινές Ενέργειες που κάνει η τουρκική πλευρά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος