Η εγκληματολόγος Μ. Αλβανού στην ΕΡΤ: Να προσέξουμε πώς δεν θα δυσκολέψει τις δίκες η νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»

«Δεν είμαι σε τίποτα αρνητική στην εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία και στο ποινικό δίκαιο, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ η εγκληματολόγος, Μαρία Αλβανού με αφορμή τον θάνατο της 27χρονης, Αναστάζια στην Κω.

«Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό βίας, το οποίο φυσικά μας κάνει να αναλογιστούμε κατά πόσο οι γυναίκες θεωρούνται αναλώσιμες και ως θύματα εγκλημάτων πολύ βίαιων εγκλημάτων, αντανακλούν τελικά νοοτροπίες πάνω στην ανθρώπινη ζωή και πάνω στο γυναικείο φύλο», είπε αρχικά η κ. Αλβανού με αφορμή την υπόθεση.

Τα θέματα πάνω στα οποία εστιάζει περισσότερο η ίδια στην έρευνα της υπόθεσης και είναι μεγίστης σημασίας, όπως είπε, είναι δύο. «Είναι μεγίστης σημασίας η έρευνα η οποία γίνεται πάνω στο θέμα του αν το πτώμα το σώμα της άτυχης γυναίκας βρέθηκε εκεί που βρέθηκε ως αποτέλεσμα της παράνομης ενέργειας, η οποία μπορεί να έλαβε χώρα εκεί ή αν μεταφέρθηκε Και αυτό είναι κομβικό γιατί καταλαβαίνετε ότι φωτίζει διαφορετικά τα πραγματικά περιστατικά. Άρα μπορεί να φωτίσει κατά πόσον πρόκειται για αυτούς τους δράστες ή άλλους και να στηρίξει μια κατηγορία», ανέφερε.

«Το δεύτερο κομμάτι το οποίο στέκομαι είναι αυτό σχετικά με την κοινή γνώμη. Είμαστε σε ένα ακόμη έγκλημα το οποίο έχει θύμα γυναίκα, σε μία ακόμα γυναίκα γυναικοκτονία και έχει σημασία να δούμε κατά πόσον αυτή τη στιγμή κοινή γνώμη – πέραν της τοπικής κοινωνίας – έχει “ξυπνήσει” επειδή όντως έχουμε θύμα γυναίκα ή επειδή έχουμε φερόμενους δράστες αλλοδαπούς. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι αρκετά συχνά η συζήτηση για τις γενοκτονίες λαμβάνει χώρα πολύ διαφορετικά όταν οι φερόμενοι δράστες είναι ημεδαποί και διαφορετικά όταν είναι αλλοδαποί και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει», επεσήμανε η κ. Αλβανού.

Πρόσθεσε πως όταν έχουμε εγκλήματα στα οποία είναι σαφές ότι είτε η μορφή σεξουαλικής βίας είτε η αφαίρεση της ζωής έχει να κάνει με αξιολογικό κριτήριο, το φύλο του θύματος, δηλαδή έχουμε ένα έμφυλο στερεότυπο, τότε μιλάμε για νοοτροπίες. «Σαφέστατα είναι πάρα πολύ θετικό το ότι μιλάμε σήμερα και αναφέρουμε τον όρο γυναικοκτονία», τόνισε.

Νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία

Σχετικά με την νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία η κ. Αλβανού ανέφερε πως: «Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και είναι πολύ ευαίσθητο γιατί ναι μεν εγκληματολογικά ο όρος αυτός δείχνει κάποια αξιολογικά κριτήρια τα οποία μας ενδιαφέρουν αλλά, στο ποινικό δίκαιο είναι λίγο πιο προσεκτικοί, γιατί αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά στο ακροατήριο θα υπάρχει ένας όρος παραπάνω που θα πρέπει να αποδειχθεί και να καλυφθεί με δόλο. Άρα δεν ξέρω αν θα κάνει ευκολότερη ή δυσκολότερη ουσιαστικά την καταδίκη των δραστών και αν θα βοηθήσει.

Αυτό το οποίο βοηθάει σίγουρα είναι η συζήτηση πάνω στη γυναικοκτονία. Δεν είμαι σε τίποτα αρνητική στην εισαγωγή του όρου και στο ποινικό δίκαιο, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή. Και υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δυστυχώς στο δημόσιο λόγο, όταν δεν τις βλέπουμε νομικά τις παραλείπουμε. Αλλά η εμπειρική πραγματικότητα δείχνει και άλλες δυσκολίες, όταν εισάγουμε όρους στο ποινικό δικαστήριο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος