Η ΕΕΔΑ για την 10η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Array

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (10 Δεκεμβρίου) η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), διατυπώνει τις εκτιμήσεις της για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η νέα χρονιά που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες αποτελεί έτος ορόσημο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του πρώτου παγκόσμιου κειμένου που αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους ανθρώπους, παντού στον κόσμο. Εγγυάται τα δικαιώματά μας χωρίς διάκριση λόγω εθνικότητας, τόπου διαμονής, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Η ΕΕΔΑ για την 10η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του ΑνθρώπουΣτις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης, ενισχύθηκε η αναγνώριση και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο σύστημα προστασίας που σήμερα εστιάζει σε εύαλωτες ομάδες όπως τα Άτομα με Αναπηρία, οι Ρομά, οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κ.α. Ωστόσο, τα προτάγματα της Οικουμενικής Διακήρυξης για αξιοπρέπεια και ισότητα στα δικαιώματα, έχουν δεχτεί συνεχή επίθεση τα τελευταία χρόνια.

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και συνεχείς προκλήσεις – πανδημίες, συγκρούσεις, εκρηκτικές ανισότητες, οικονομική και ηθική κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ρατσισμός, κλιματική αλλαγή – οι αξίες και τα δικαιώματα που κατοχυρώνει η Οικουμενική Διακήρυξη δείχνουν το δρόμο για συλλογικές δράσεις που δεν θα αφήνουν κανέναν πίσω».

Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, επισημαίνει πως: «Το 2023, συμπληρώνονται επίσης 10 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ENNHRI), του οποίου η ΕΕΔΑ υπήρξε ιδρυτικό μέλος με ουσιαστική παρουσία και συμβολή στα όργανα, στις αποφάσεις, στις δράσεις και στη διαμόρφωση των θέσεών του, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Δικτύου.

Η ΕΕΔΑ συμμετείχε επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και στις Ομάδες Εργασίας του ENNHRI, ενώ σήμερα μέλη του επιστημονικού της προσωπικού προεδρεύουν στις Ομάδες Εργασίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Αξιοπρέπεια, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Το φετινό μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (10 Δεκεμβρίου) έρχεται να μας θυμίσει ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητο. Για το καθένα χρειάζεται εγρήγορση, καθημερινός αγώνας και συστηματική προσπάθεια από τους πολίτες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Για μια ακόμη χρονιά, στις 10 Δεκεμβρίου, η ΕΕΔΑ ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις της μαζί τους, για: Αξιοπρέπεια, Ελευθερία και Δικαιοσύνη για όλους, για όλες, για όλ@!!».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος