Η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα: Νέοι αργαλειοί ταξιδεύουν σε τρία χωριά Ξάνθης και Εβρου (video)

Η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα ως οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα. Με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και της επιτροπής Ελλάδα 2021, νέοι αργαλειοί ταξιδεύουν σε συλλόγους σε Θράκη και Εβρο. Γυναίκες εμπνευσμένες από τη παράδοση δημιουργούν ιδιαίτερα χειροποιήτα αξεσουάρ και μιλάνε στην ΕΡΤ για την αγάπη τους για την τέχνη αυτή.

Ειδικότερα, τρεις δασκάλες από σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, η Αρετή, η Αγγέλα και η Τάνια εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για αυτή την τέχνη, αναφέροντας μερικά από τα χειροποίητα αριστουργήματα τους.

«Πριν τρια χρόνια είχαμε δημιουργήσει παιδικές τσαντούλες για το σχολείο» είπαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν πως δημιουργούν με μεράκι και πολλά «πλεκτά κοσμήματα, χαλιά, υφαντά, τσάντες και μαξιλάρια».

Οι 15 γυναίκες που εργάζονται στη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρησης «ΠΛΕΤΕΝΟ» στην Ξάνθη, γνώρισαν την τέχνη αυτή σε μικρή ηλικία και εκπαιδεύτηκαν με το «παλιό» αργαλειό. Ωστόσο πριν λίγες ημέρες όπως είπαν «ήρθαν στα χέρια τους δύο νέοι αργαλειοί».

Οι δύο νέοι αργαλειοί μπήκαν σε λειτουργία πρώτη φορά στο Σοφικό Εύρου στον εκπολιστιστικό καλλιτεχνικό λαογραφικό όμιλο γυναικών.

Η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα: Νέοι αργαλειοί ταξιδεύουν σε τρία χωριά Ξάνθης και Εβρου (video)Ακόμη, επετεύχθει η  δέσμευση του υφιπουργού σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για ανανέωση του εξοπλισμού του συνεταιρισμού, με τη στήριξη του ταμείου ανάκαμψης και της επιτροπής «Ελλάδα 2021», με αποτέλεσμα να διατίθονται 18 εκατ. ευρώ για τη χειροτεχνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος