Η ΑΔΕΔΥ για το εργατικό ατύχημα αναπληρώτριας εκπαιδευτικού

Τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι και τα εργατικά ατυχήματα, ζητά η ΑΔΕΔΥ για τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου και αφού έλαβε υπόψη της την από 9/1/2024 ανακοίνωση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., διαπιστώνει ότι τα, όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, ατυχήματα εκπαιδευτικών στους χώρους των σχολείων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αποκαλύπτουν το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας στα σχολεία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς καθώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις σχολικών μονάδων και ιδιαίτερα νηπιαγωγείων όπου στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους, μη λειτουργικούς, χωρίς πιστοποίηση της ασφάλειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, το γεγονός ότι αναπληρώτριες και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όπως η νηπιαγωγός στου Ζωγράφου, υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην εργασία τους ενώ ακόμα δεν έχουν αναρρώσει, για να αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες στην προϋπηρεσία και το μισθό τους αναδεικνύει το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας.

Διεκδικούμε:

Θεσμοθέτηση της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών.

Καμία περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία για τους/τις συναδέλφους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα.

Αναγνώριση των εργατικών ατυχημάτων στο δημόσιο.

Άμεσο έλεγχο και επισκευή των κακοτεχνιών σε όλα τα σχολεία. Έλεγχο στατικό, ηλεκτρολογικό κλπ. και πιστοποίηση ασφάλειας, σε όλα τα σχολικά κτήρια. Σχολικά κτήρια ασφαλή και λειτουργικά που να αξίζουν στα παιδιά μας και τις ανάγκες τους.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επιφυλάσσεται για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων/ισσών που έχουν υποστεί ατύχημα στον χώρο εργασίας τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος