H ταυτότητα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι την περασμένη Τρίτη είχαν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα 121 δείγματα που φέρουν το στέλεχος Δέλτα.

Η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα, αφού το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα, το 84%, αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Μόλις 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το 7% είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Η πλειονότητα των ασθενών αυτών είχε συμπτώματα, ενώ το 13% με μετάλλαξη Δέλτα χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επισήμανε «ότι κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι «τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει και έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία».

Όπως είπε, «η προσεκτική ανασκόπηση της κατανομής των κρουσμάτων σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως είναι ο νότιος τομέας των Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 60% και μάλιστα σε κάποιους δήμους φθάνει το 70%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15-19 ετών και δεν έχουμε παρατηρήσει διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος