H Ώρα της Γης – Ο πλανήτης αλλιώς με τη συμμετοχή της ΕΡΤ

Από το Σίδνευ έως την Αθήνα, εκατομμύρια άνθρωποι κατέβασαν τους διακόπτες για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες για την προστασία του πλανήτη. Είναι η Ώρα της γης, μια παγκόσμια περιβαλλοντική δράση, σε μία κρίσιμη χρονιά για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Στη δράση πήρε μέρος και η ΕΡΤ σβήνοντας συμβολικά τα φώτα του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής για μία ώρα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην εκστρατεία «Η Ώρα της Γης», σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, για την προστασία του πλανήτη.

Στη χώρα μας, τα φώτα έσβησαν για μία ώρα, σε κορυφαία μνημεία και τοπόσημα, όπως στην Ακρόπολη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Λευκό Πύργο και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, καθώς και πολλοί δήμοι.

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης συμμετέχει και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι υποχρέωση όλων μας» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο Twitter και προσθέτει: «Κάνε μια νέα αρχή». Συμμετέχουμε στην παγκόσμια συμβολική δράση της @WWFGreece για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα φώτα του Μεγάρου της Βουλής έσβησαν για μία ώρα, από τις 20:30 ως τις 21:30, ως μια συμβολική πράξη που «αποτυπώνει την κοινή ανάγκη για ανάληψη δράσεων, απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η Βουλή έχει υιοθετήσει πρακτικές ολοκληρωμένου προγράμματος ψηφιακής διακίνησης εγγράφων και ανακύκλωσης, έχει καταφέρει να μειώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη χρήση χαρτιού. Στην ίδια κατεύθυνση κοινωνικής και οικολογικής ευθύνης, διαχειρίζεται και το ζήτημα των απορριμμάτων, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη διαχείριση ανακύκλωσης όλων των πλαστικών και μεταλλικών υλικών.

“Τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη θα γίνει παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα και γι΄αυτό θα κατεβάσουν τον διακόπτη εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη για να στείλουν το μήνυμα ότι η προστασία του πλανήτη είναι μια κοινωνική διεκδίκηση”, τόνισε ο εκπρόσωπος της WWF Ιάσονας Κάντας.

Όταν αποψιλώνουμε τα δάση και καταστρέφουμε τα φυσικά οικοσυστήματα, είμαστε εκτεθειμένοι σε ιους και βακτήρια. Η  φύση ισορροπεί όταν δεν τη διαταράσσουμε, προσθέτει.

Φέτος, με τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, η παγκόσμια δράση επικεντρώνεται στην υγεία του πλανήτη που είναι άρρηκτα δεμένη με την υγεία του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

H Ώρα της Γης που διοργανώνεται από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και από το 2009 συμμετέχει και η Ελλάδα.

‘Oπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οργάνωση, «το Σάββατο, την Ώρα της γης, έχουμε ετοιμάσει για εσένα μια πολύ ωραία έκπληξη. Στις 20:30 σβήσε τα φώτα, μπες και παρακολούθησε την μεγάλη μουσική γιορτή που σε περιμένει στον ιστότοπο”:

https://www.youtube.com/watch?v=jUFdhtIrS-A

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος