H Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που είναι η 20η Ιουνίου, αναφέρεται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Η ΕΕΔΑ, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μέσω των εκθέσεών της, των δημόσιων παρεμβάσεων της Ολομέλειάς της, των επιτόπιων επισκέψεων, των ακροάσεων φορέων, του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο πεδίο προσφυγικής προστασίας, υπογραμμίζοντας έγκαιρα την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και ουσιαστικής συμμόρφωσης της Πολιτείας με το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας.

Η ΕΕΔΑ έχει ήδη ολοκληρώσει μια πρώτη αποτίμηση του επιπέδου προστασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη χώρα μας στην Έκθεση Αναφοράς για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα, την οποία δημοσίευσε πρώτη φορά το 2019 και έκτοτε επικαιροποιεί διαρκώς. Βασικοί δείκτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικής προστασίας στο πεδίο αποτελούν η απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, η εύλογη διάρκεια και η ποιότητα των διαδικασιών ασύλου, οι αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, η ειδική μεταχείριση των ευάλωτων και η κάλυψη των ενταξιακών αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού στο σύνολό του».

Ακολούθως η ΕΕΔΑ επισημαίνει πως: «Μετά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016 και τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτήν, έχουμε εισέλθει πλέον σε μια περίοδο όπου προέχει η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων παράλληλα με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό μιας ανθρωποκεντρικής ολιστικής μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης μετανάστευσης. Η Ειδική Επιστήμονας της ΕΕΔΑ και Προεδρεύουσα της Ομάδας Εργασίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ENNHRI), Εύα Τζαβαλά τόνισε τη διάσταση αυτή κατά τις εργασίες του 80ου Διετούς Συνεδρίου της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου που πραγματοποιείται στη Λισσαβόνα από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου και στο οποίο συμμετέχει και η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Μαρία Γαβουνέλη με την ιδιότητά της ως Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Με τον πόλεμο να χτυπά την πόρτα της Ευρώπης ύστερα από πολλές δεκαετίες, κατανοούμε πλέον ότι η προστασία όσων αναζητούν ασφαλές καταφύγιο από τον πόλεμο στη χώρα τους είναι καθήκον όλων. Οι ηγέτες της Ευρώπης και οι πολίτες κάθε κράτους έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους απέναντι σε καθεμιά και καθέναν από τους πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που καθημερινά περνούν τα σύνορα της Ευρώπης, αναζητώντας αξιοπρέπεια και μια ευκαιρία επιβίωσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος