Γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 – Για επανασύνδεση ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

Νοικοκυριό που έχει κοπεί το ρεύμα και αδυνατεί να εξοφλήσει τον ληξιπρόθεσμο λογαριασμό, μπορεί να υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης της παροχής στην νέα τηλεφωνική γραμμή 15902, που λειτουργεί από σήμερα. Δικαιούχοι είναι όσοι εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια του κοινωνικού οικονομικού τιμολογίου.

Καλώντας στο 15902, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να κάνουν αίτηση επανασύνδεσης αλλά και να ζητήσουν το ειδικό εφάπαξ βοήθημα για να καλύψουν μέρος ή και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του προγράμματος επανασύνδεσης ρεύματος που λειτουργούσαν οι δήμοι. Ο προϋπολογισμός όμως αυξάνεται από 10 σε 40 εκ ευρώ, ενώ οι αιτήσεις μπορούν πλέον να γίνουν με ένα τηλεφώνημα.

Δικαιούχοι, όσοι τους έχει κοπεί το ρεύμα και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια του κοινωνικού οικονομικού τιμολογίου:

Δηλαδή εισόδημα έως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, έως 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με 2 ενήλικες ενώ έως 18.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση: να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην κύρια κατοικία τους, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31.3.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δηλαδή την έγκριση του αιτήματος από την επιτροπή του οικείου δήμου και του ΔΕΔΔΗΕ.

«Οι δήμοι θα μπορούσαν ακόμα και αυθημερόν εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα από όλες τις υπηρεσίες να εξετάζουν τις αιτήσεις ώστε κανείς να μην μένει μόνος του χωρίς ρεύμα» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα πάρει εφάπαξ οικονομικό βοήθημα για να τακτοποιήσει τον λογαριασμό του

Για οφειλές έως 6.000 ευρώ θα πάρει το σύνολο του ποσού, ενώ για μεγαλύτερες ένα μέρος του ποσού και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί από τον ίδιο με άτοκες μηνιαίες δόσεις.

  • Οφειλές έως 6.000€ –> 100%
  • έως 9.0000€ –>75%
  • έως 12.000€ –> 50%

Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο 15902, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος