Γρ. Λέων (Πρ. Ελ. Ιατροδικαστικής Εταιρείας)στο ΕΡΤnews Radio 105,8 για εκταφές: Είναι συγκεκριμένα τα μέσα που έχουμε και χρησιμοποιούμε στην ιατροδικαστική

«Για να είμαστε ειλικρινείς, στην ιατροδικαστική, συγκεκριμένα είναι τα μέσα τα οποία έχουμε, τα οποία χρησιμοποιούμε. Δεν κάνουμε ρομποτική χειρουργική, δεν κάνουμε εν πάση περιπτώσει εξελιγμένες διαδικασίες. Εδώ είναι πάρα πολύ απλό και θα το πω πολύ κατανοητά να το καταλάβει οποιοσδήποτε άνθρωπος. Εδώ, θα πάρουμε δείγματα από κάποια οστά, από κάποιες τρίχες, από ό, τι έχει απομείνει από κάποιο σώμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ερωτηθείς για το ζήτημα των εκταφών των θυμάτων των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέων κλήθηκε να εξηγήσει κατά πόσο όντως τίθεται θέμα τεχνογνωσίας και εξοπλισμού για τη δειγματοληψία, που ενδεχομένως δεν μπορούν να προσφέρουν τα ελληνικά ιατροδικαστικά εργαστήρια και άρα πρέπει να γίνουν από πιστοποιημένα του εξωτερικού, όπως λένε οι συγγενείς των θυμάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία των εκταφών.

«Πρώτα από όλα, εκταφές στην Ελλάδα γίνονται και γίνονται συνεχώς. Δηλαδή δεν είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για εμάς. Δεύτερον, οι Ελληνες ιατροδικαστές εκπαιδεύονται με έναν πάρα πολύ καλό τρόπο επί πενταετία. Δηλαδή, για να γίνει ένας ιατροδικαστής τελειώνει την ιατρική στα έξι χρόνια και στη συνέχεια επί πέντε χρόνια εκπαιδεύεται μεταξύ των άλλων για να κάνει τέτοιες διαδικασίες δειγματοληψίας.

Τώρα, από τη στιγμή που οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει επιθυμεί κάτι το οποίο θεωρεί ο ίδιος ιδιαίτερο, κάτι το οποίο θεωρεί ότι εν πάση περιπτώσει κρατικοί ιατροδικαστές, γιατί εδώ να τονίσουμε επίσης ότι υποχρεωτικά στην εκταφή πρέπει να παρίσταται κρατικός ιατροδικαστής, εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι οποιοσδήποτε από εμάς που είναι συμμέτοχος σε μια τέτοια διαδικασία ότι έχει έννομο συμφέρον, δεν έχει εμπιστοσύνη, ας το πούμε έτσι απλά στον κρατικό ιατροδικαστή λόγω του ότι θεωρεί ότι δεν έχει τις γνώσεις, δεν έχει την εμπειρία ή οτιδήποτε άλλο, έχει δυνατότητα και δικαίωμα να ορίσει τεχνικό σύμβουλο» περιέγραψε αρχικά ο κ. Λέων.

«Εγώ, για παράδειγμα, είμαι ένας άνθρωπος που ορίζομαι τεχνικός σύμβουλος αρκετά συχνά και χθες πάλι νεκροτομή είχαμε και συνέχεια της ίδιες διαδικασίες κάνουμε. Εάν όμως, πάλι ένας άνθρωπος από την Ελλάδα θεωρεί ότι οι Έλληνες ιατροδικαστές, για δικούς του λόγους, εκτιμά ότι είμαστε ανεπαρκείς, έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε συναδέλφους στο εξωτερικό.

Σας λέω ότι, την ίδια ακριβώς διαδικασία που ζητάει αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε για τη συγκεκριμένη υπόθεση τη ζητούν και άνθρωποι του εξωτερικού. Εγώ προσωπικά χειρίζομαι υποθέσεις από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, από τη Σερβία μέχρι όπου μπορείτε να φανταστείτε, Γερμανία δηλαδή, ξέρετε, η επιστήμη είναι μία παγκόσμια επιστήμη.

Αν ξέρουνε ότι υπάρχει ένας καλός στην Ελλάδα τον χρησιμοποιούν στο εξωτερικό, επειδή εδώ συνήθως προσπαθούμε να υποτιμούμε ό,τι έχουμε.

Έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε λοιπόν τους ξένους, αυτούς τους περίφημους ξένους. (…)

Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν στη χώρα μας σε κανέναν, έχουμε τη δυνατότητα αυτός που μας έχει ενημερώσει, αυτός που μας έχει πει ότι εσείς οι Έλληνες δεν το κάνετε καλά, πρέπει να το κάνετε έτσι και έτσι, να τον φέρουμε τον ίδιο. Να είναι τεχνικός σύμβουλος, να υποδείξει στον κρατικό ιατροδικαστή το πώς θα κάνει. Είμαι σίγουρος ότι ο συνάδελφός του Δημοσίου θα δεχτεί μία μέθοδο, η οποία θα είναι αποδεκτή βέβαια από όλη την επιστημονική κοινότητα, δεν μιλάμε για πράγματα τα οποία θα είναι πειραματικά. (…)

Δίπλα από τον κρατικό ιατροδικαστή, δίπλα από το δημόσιο λειτουργό, ουσιαστικά θα βρίσκεται τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος θα μπορεί να κάνει υποδείξεις για το οτιδήποτε. Και μάλιστα προσέξτε εάν, ας πούμε ότι υπάρξει μία διαφωνία μεταξύ του δημόσιου λειτουργού, δηλαδή δεν δέχεται ο δημόσιος λειτουργός να κάνει αυτό που του προτείνει ο τεχνικός σύμβουλος, μπορεί ο τεχνικός σύμβουλος να το καταγράψει και να αμφισβητήσει ακόμα και όλη τη διαδικασία βέβαια με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι φυσικά με εικασίες» συμπλήρωσε ο κ. Λέων.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ως προς το ζήτημα των εργαστηριακών αναλύσεων, το τι γίνεται με εξετάσεις που δεν γίνονται στη χώρα μας αλλά πρέπει να σταλούν στο εξωτερικό, ανέφερε τα εξής:

«Αυτό το οποίο με ρωτάτε είναι μία διαδικασία που σε εξαιρετικές περιπτώσεις πράγματι γίνεται. Δηλαδή θυμάμαι μία συγκεκριμένη υπόθεση που είχαμε, στην οποία το ελληνικό εργαστήριο συγκεκριμένα, είχε δηλώσει αδυναμία. Στη συνέχεια δήλωσαν αδυναμία και τα υπόλοιπα εργαστήρια γιατί θέλαμε μια πολύ πολύ συγκεκριμένη εξέταση και πράγματι ανά τον κόσμο βρήκαμε το ποια εργαστήρια ήταν εξειδικευμένα για αυτό ακριβώς που ζητούσαμε και το ίδιο το εργαστήριο το ελληνικό απέστειλε τα δείγματα στο αντίστοιχο του εξωτερικού και μας ήρθαν φυσικά μέσω του εργαστηρίου του ελληνικού, ξαναλέω, τα αποτελέσματα. Και αυτό, γιατί γίνεται.

Ακούω μία συζήτηση που υπάρχει να πάρει ο δικός μας ο σύμβουλος τα δείγματα σε ένα εργαστήριο που επιθυμούμε και εν πάση περιπτώσει να τα αναλύσει και να βρούμε ό,τι νομίζουμε. Λοιπόν, αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και πάρα πολλά κενά και θα έχει ουσιαστικά πρόβλημα στη συνέχεια στην αποδεικτική διαδικασία. Δεν πάει ο οποιοσδήποτε να πάρει ένα δείγμα με οποιοδήποτε τρόπο να το μεταφέρει όπως αυτός επιθυμεί, γιατί τότε καταλαβαίνετε ότι σε μια δικαστική διαδικασία θα υπάρχουν τρομερές αμφισβητήσεις. Εδώ είναι το θέμα να εξασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Άρα τι πρέπει να γίνει;

Ξαναλέω, παρουσία τεχνικού συμβούλου να γίνει δειγματοληψία με σωστές διαδικασίες να τηρηθεί όλο το πρωτόκολλο και όλη η διαδικασία της μεταφοράς του δείγματος, γιατί πρόκειται για ένα πειστήριο, δεν είναι ένα δείγμα το οποίο το παίρνουμε σπίτι μας, λοιπόν και από κει και πέρα, από τη στιγμή που θα μεταφερθεί το πειστήριο σε ένα αρχικά ελληνικό εργαστήριο, εάν και εφόσον το εργαστήριο το Ελληνικό δεν έχει δυνατότητα διερεύνησης ενός συγκεκριμένου αιτήματος που θα υπάρχει, προφανώς και θα αποσταλεί με ορθό τρόπο στο εξωτερικό για να εξεταστεί. Είναι πάρα πολύ απλά τα θέματα για μας» είπε καταλήγοντας ο κ. Λέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος