Gov.gr wallet – Πιερρακάκης: 44.000 ψηφιακά έγγραφα σε λίγες ώρες – Τι κάνετε αν χάσετε ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης, τι ισχύει για τα ταξίδια

Array

Πρόκειται για μια «πολύ σημαντική αλλαγή αυτή η οποία ξεκίνησε να συντελείται» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ,αναφερόμενος την εφαρμογή, δηλαδή στο wallet.gov.gr .

Όπως είπε ο ίδιος, «η σύλληψη είναι να μπορέσει να περάσει η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, για αρχή, στο κινητό τηλέφωνο. Στην πορεία θα προσθέσουμε σε αυτή την εφαρμογή, δηλαδή στο wallet.gov.gr και άλλα έγγραφα, όλα τα ταυτοποιητικά έγγραφα». Όσα έγγραφα εντάσσονται στην εφαρμογή είναι απολύτως ισοδύναμα εντός της επικράτειας για κάθε νόμιμη χρήση.

Συνολικά, πάνω από 44 χιλιάδες ψηφιακά έγγραφα έχουν εκδοθεί μέσα σε λίγες ώρες και ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ένα 24ωρο από όταν η εφαρμογή άνοιξε για τους πολίτες των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 1. Από αυτές τις 44 χιλιάδες, κατά προσέγγιση, 25.20 είναι ταυτότητες και 19.400 διπλώματα οδήγησης. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται η εφαρμογή να ανοίξει και για τους πολίτες των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 2.

«Κάθε μέρα θα ανοίγει και 1 ακόμη νούμερο ΑΦΜ, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κίνηση γιατί από πίσω δεν είναι μόνο τα καινούργια μητρώα, είναι και τα παλιά συστήματα» εξήγησε ο υπουργός. «Ο κόσμος έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Περιμένουμε να μας δώσουν τα στοιχεία κεντρικά από την apple και την google πόσοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή. Εικάζουμε ότι αυτό το νούμερο είναι πολλαπλάσιο γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που» την έχει κατεβάσει, χωρίς ακόμα να έχει πρόσβαση λόγω του ΑΦΜ του στις υπηρεσίες της.

Όσον αφορά την ασφάλεια των ψηφιακών εγγράφων ο κ. Πιερρακάκης, εξήγησε ότι η εφαρμογή «είναι πολύ ασφαλέστερη, υπό την έννοια ότι υπάρχει κωδικός QR επάνω στην ταυτότητα, και πλέον, για πρώτη φορά, γίνονται η ταυτότητα και το δίπλωμα επαληθεύσιμα έγγραφα. Δηλαδή μπορεί κανείς να βεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είναι γνήσιο, ενώ πριν είχαμε μόνο την οπτική» επιβεβαίωση. Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω πώς λειτουργεί το σύστημα, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει ένα μοναδικό QR Code για κάθε έγγραφο, το οποίο επίσης μπορεί να αλλάζει στην πορεία, εάν θέλουμε. Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο, θέλουμε να επανεκδώσουμε ψηφιακά την ταυτότητα, ο κωδικός αυτός, το QR Code αυτό αλλάζει και έτσι μπορείς να το προβάλεις και είναι πάρα πολύ ασφαλές».

Επίσης, «δεν μπορεί να το ελέγξει οποιοσδήποτε. Όταν γίνεται ο έλεγχος σου έρχεται ένας κωδικός που τον δίνεις στον ελεγκτή για να κάνει τον έλεγχο» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όλες οι μέριμνες και θέλω να ευχαριστήσω την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Τι κάνετε αν χάσετε την ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης

Αν ο πολίτης χάσει την φυσική του ταυτότητα, δηλώνει την απώλεια στο αστυνομικό τμήμα ή «μπορούμε να το κάνουμε ψηφιακά πλέον αυτό, είναι μια νέα υπηρεσία που είχαμε λανσάρει με τον κ. Θεοδωρικάκο, είναι στο gov.gr η δήλωση απώλειας της ταυτότητας» σχολίασε ο υπουργός, αναφέροντας ότι «και βεβαίως αλλάζει και η ψηφιακή. Αυτά πάνε πακέτο. Δηλώνουμε την απώλεια γιατί η ψηφιακή είναι μια ψηφιακή αποτύπωση αυτού που υπάρχει στο χαρτί». Για την εκ νέου έκδοση του εγγράφου στο αστυνομικό τμήμα χρειάζεται να παραστεί κάποιος επί τόπου.

Όσον αφορά την αλλαγή της μορφής της ταυτότητας και τον μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι «αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει αφενός για την ταυτότητα μια διαδικασία, η οποία εκκινεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την επικουρούμε εμείς και αφορά όλα τα έγγραφα ασφαλείας.

Ταυτότητα, διαβατήριο, όλες τις σχετικές ταυτότητες που αφορούν ειδικούς επαγγελματικούς κλάδους. Αυτός είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος τρέχει» σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης. Σχετικά με τον μοναδικό αριθμό, σχολίασε ότι «είναι κάτι το οποίο, αν όλα τα πράγματα ο τα έφερε μπροστά, αυτό το πήγε λίγο πίσω, υπό την έννοια ότι έπρεπε όλοι να εξοικειωθούμε με τα συστήματα που είχαν ΑΜΚΑ κατά τη διάρκεια του covid και δε θέλαμε να κάνουμε αυτή την πολύ μεγάλη αλλαγή στα θεμέλια των συστημάτων του κράτους, δηλαδή να έχουμε έναν νέο κωδικό όταν ο κόσμος έπρεπε να αλληλοεπιδρά με τόσα συστήματα». Ωστόσο, πλέον «αυτό τώρα θα γίνει, ο νόμος έχει ψηφιστεί, εκκρεμεί ένα προεδρικό διάταγμα για να μπορέσουμε να το κάνουμε και κάποιες τεχνικές αλλαγές. Είμαστε σε επεξεργασία και δεν είμαστε μακριά» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Τι ισχύει με τα ταξίδια

Ως προς την δυνατότητα ταξιδιού με τα ψηφιακά έγγραφα αντί των φυσικών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόφαση που θα παρθεί στο επίπεδο των χωρών κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά «σε πρόσφατες συζητήσεις που είχα με τους αρμόδιους Επιτρόπους, επειδή βλέπουν πολλές χώρες να ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό που κάνουμε τώρα εμείς με το wallet, μια- μια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν αυτό». «Οπότε τώρα ανοίγει η συζήτηση πανευρωπαϊκά για να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση αυτών των εφαρμογών» μάλιστα «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» εκτίμησε ο κ. Πιερρακάκης, ακριβώς όπως έγινε εξάλλου και με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του κορονοϊού.

Στην περίπτωση που ένας πολίτης χάσει το κινητό του ή του το κλέψουν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι κατ’ αρχάς «είναι ασφαλέστερη» η ψηφιακή προσέγγιση και σε αυτή την περίπτωση, διότι «αφενός στα κινητά μας έχουμε κωδικούς, είτε ανοίγουν αφού διαβάσουν το πρόσωπό μας ή το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, και θα πω ότι το ίδιο ισχύει και για την συγκεκριμένη εφαρμογή». Δηλαδή, «η εφαρμογή για να ανοίξει πρέπει να δώσεις πάλι» κωδικό ή να διαβάσει το πρόσωπο/δακτυλικό αποτύπωμα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και φυσικά μπορείς να κάνεις ανάκληση και του ψηφιακού εγγράφου. Μπαίνεις πάλι στο gov.gr και δηλώνεις την ανάκληση της ψηφιακής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Δεν είναι κάτι δύσκολο».

Η αλλαγή από τα φυσικά έγγραφα στα ψηφιακά δεν είναι υποχρεωτική και κάποιος μπορεί να επιλέξει να κρατήσει μόνο την ταυτότητα του και το δίπλωμα οδήγησης που έχει ήδη στα χέρια του. «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν. Ο στόχος όλης αυτής της πολιτικής είναι να είναι μια κοινωνική πολιτική, μια πολιτική διευκόλυνσης του πολίτη. Να το πω απλά, φεύγεις από το σπίτι, να μη χρειάζεται να πάρεις κάτι πέρα από το κινητό σου, ήδη οι πιστωτικές κάρτες έχουν μπει στα κινητά μας τηλέφωνα, για όσους έχουμε έξυπνα κινητά» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ως προς τον έλεγχο από την τροχαία που ζητάει «άδεια, δίπλωμα, ταυτότητα, ασφάλεια» εκ των οποίων προς το παρόν μόνο τα δύο είναι ψηφιακά, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι «έρχονται και τα άλλα», όπως και το ΚΤΕΟ.

Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει κάνει κάποια σοβαρή οδηγική παράβαση που επιφέρει την ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι «η αφαίρεση γίνεται σε πρώτο επίπεδο ψηφιακά. Δηλαδή, ο αστυνομικός αφαιρεί ψηφιακά το δίπλωμα γιατί έχει πρόσβαση στο σύστημα του Police Online. Οπότε, λέει ότι το δίπλωμα παύει να ισχύει». Όμως, καθώς ο πολίτης έχει ακόμα στα χέρια του το φυσικό δίπλωμα, πρέπει να το παραδώσει εντός κάποιων ημερών στο Α.Τ., όπως ήδη προβλέπει ο νόμος. «Η αντιμετώπιση είναι η ίδια σα να μην είχες το δίπλωμα πάνω σου για το πω έτσι» και κατόπιν με την ολοκλήρωση του διαστήματος της ποινής το ψηφιακό δίπλωμα ξεκλειδώνει και το φυσικό δίπλωμα επιστρέφεται, «όπως ισχύει σήμερα» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα για την μετάβαση στα ψηφιακά έγγραφα ταυτοποίησης είναι https://wallet.gov.gr και σταδιακά η πρόσβαση θα ξεκλειδώνει για κάθε λήγοντα αριθμό με βάση το ΑΦΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος