Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία – Εντολή εκκένωσης πολλών οικισμών από το 112 (video)

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Γορτυνία. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι οι μικρές εστίες που υπήρχαν στην περιοχή αναζωπυρώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων  και μέσα σε λίγα λεπτά εξελίχθηκαν σε ένα νέο πύρινο μέτωπο. Εντολή εκκένωσης των οικισμών Λιβαδάκι, Καπελλίτσα, Δάφνη, Τρανή Λάκκα και Δωδεκαμετρο, Ιαματικές Πηγές, Χρυσοχώρι, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασός, Όχθια, Αετορράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι δόθηκε με μήνυμα στο 112. Εκκένωση προς Τρόπαια – Τρίπολη.

Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Επίγειες δυνάμεις, ελικόπτερα και αεροσκάφη, κόντρα στους ισχυρούς ανέμους πασχίζουν για τον περιορισμό των πολλών εστιών. Οι κάτοικοι από το Δωδεκάμετρο και την Δάφνη εγκαταλείπουν τα χωριά τους κι οι εστίες φωτιάς ξεπηδούν η μία μετά από την άλλη. Το σήμα της κινητής τηλεφωνίας χάνεται γιατί κάποιες κεραίες καίγονται. Επιχειρούν και Τσέχοι πυροσβέστες.

Η φωτιά πέρασε τον δρόμο Τρίπολης – Πύργου και κατευθύνεται στους οικισμόυς Καστράκι και Φαναράκι. Κάτοικοι με τα γεωργικά τους μηχανήματα βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, ενώ στο Φαναράκι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού στην Εκκλησία και εάν χρειαστεί θα απομακρυνθούν.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με το που έπεσε το σκοτάδι και μοναδική αχτίδα ελπίδας είναι η μείωσης της έντασης των ανέμων.

Στη Γορτυνία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ηραίας βρίσκονται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, μετά από σχετικό αίτημα του δήμαρχου Στάθη Κούλη, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης με τη φωτιά.

«Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Παράλληλα, αναμένεται νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, μέχρι το τελευταίο το φως της ημέρας.

Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία  – Εντολή εκκένωσης πολλών οικισμών από το 112 (video)Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια του Νεοχωρίου και οι κάτοικοι τουλάχιστον πέντε οικισμών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενω ο δρόμος που οδηγεί στον  Πύργο είναι απροσπέλαστος.

Στις αναζωπυρώσεις σε περιοχές της Γορτυνίας, αναφέρθηκε  ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος,ο οποίος  τόνισε πως «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα».

Ο οικισμός Λιβαδάκι έχει ήδη εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας στην ΕΡΤ

Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία  – Εντολή εκκένωσης πολλών οικισμών από το 112 (video)Χαοτική και ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παντού μέτωπα και ήδη οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Ο κ. Κούλης τόνισε πως έχει χαθεί ο έλεγχος γιατί τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και έκανε έκκληση για την αποστολή και άλλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί πως κάθε διαθέσιμο μέσο θα πάει στη Γορτυνία.

«Προσπαθούμε – συνέχισε – να συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο στους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους καλώ να προσέχουν τους εαυτούς τους. Καταλαβαίνω την αγωνία που έχουν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αλλά αυτή την ώρα προέχει η ανθρώπινη ζωή».

Ρεπορτάζ: Κ. Γαζούλης – Γ. Γαλανόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος