Γορτυνία: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Νέα εστία στο Νεοχώρι (video)

Αναζωπύρωση της φωτιάς στο Νεοχώρι όπου οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό, λόγω των ισχυρών ανέμων. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και  συνεχίζουν να επιχειρούν στην Γορτυνία, προκειμένου να αντιμετωπίζουν εστίες της φωτιάς, ώστε να μην δημιουργούν μέτωπα και παράλληλα να προστατεύουν τις κατοικημένες περιοχές. Αναζωπύρωση και στο μέτωπο της Μεγαλόπολης.

Οι αναζοπυρωσεις από την πλευρά του Ερύμανθου απείλησαν το Νεοχώρι Γορτυνίας ακόμα μια φορά. Την τελευταία ώρα, σύμμαχος και η μικρής διαρκείας βροχή στις προσπαθείς των πυροσβεστών.

Η βελτιωμένη εικόνα τις πρωινές ώρες, επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την έκβαση της μάχης.

Η προσπάθεια των πυροσβεστών κυρίως εστιάστηκε στην καταστολή των αναζωπυρώσεων και στην ανακοπή της φωτιάς που κινείται προς τα ανατολικά σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή. Προσπάθεια που φαίνεται ότι στέφθηκε από θετικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα, αφού το μέτωπο δεν πέρασε το Μαίναλο. Εξέλιξη σημαντική όχι μόνο για την Αρκαδία αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις πυροσβέστες επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Παράλληλα,  πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Συγκρατημένος, αλλά  αισιόδοξος, ήταν το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος που  μίλησε στην ΕΡΤ για την θετική έκβαση της μάχης της κατάσβεσης  και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα εκτονωθεί τις επόμενες ώρες .

Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε  επίσης ότι, «οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι», ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Από όποια  σημεία πέρασε η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καμένες καλλιέργειες και σπίτια. Αυτά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.

Ο κ Λαμπρόπουλος ανέφερε επίσης  ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης και μάλιστα έχουν ξεκινήσει το έργο τους. Πρόκειται για τρεις επιτροπές, όπου η πρώτη είναι αρμόδια για τις ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, η δεύτερη για τα σπίτια και τις υποδομές και η τρίτη για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέλη των επιτροπών έχουν εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης  συμπλήρωσε  ότι δρομολογείται  σήμερα  προμήθεια ζωοτροφών, είτε με αγορά από την πλευρά της Περιφέρειας είτε με αποστολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τις σταλούν άμεσα τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί.

Για  την ηλεκτροδότηση και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της υδροδότησης, μέσω της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει διαθέσει δύο γεννήτριες για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ αναμένεται να σταλούν γεννήτριες και για την περιοχή της Γορτυνίας.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση του δικτύου της ηλεκτροδότησης επεσήμανε ότι, ειδικά στην περιοχή της Γορτυνίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της φωτιάς, ενώ στη Μεγαλόπολη είναι ευκολότερο το έργο της αποκατάστασης αφού η πυρκαγιά, όπως προανέφερα, βρίσκεται σε ύφεση και οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, πορεία της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος του δικτύου και την παρεμπόδιση της προόδου των εργασιών αποκατάστασης.

Έγινε επιθεώρηση, αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, στο μεγαλύτερο τμήμα των προσβάσιμων από τις πληττόμενες περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί 188 στύλοι προς αποκατάσταση και 33 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον εννέα κοινότητες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπέβαλε, με σχετικά έγγραφά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχών που ανήκουν σε Δήμους της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

Τα αιτήματα αφορούν περιοχές στους πυρόπληκτους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης Ανατολικής Μάνης, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας.

Τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύουν στο έργο τους Γάλλοι, Τσέχοι, Γερμανοί και Άγγλοι μαζί με τα οχήματα  τους. Από εχθές το μεσημέρι και μετά ενισχύονται συνεχώς και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, που συνέδραμαν  καθοριστικά, στα μέτωπα των αναζωπυρώσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική συνολικά στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 6 Ε/Π και 27 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 3 Α/Φ από Γαλλία, 2 Α/Φ από Σουηδία, 2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ